“Sporten doe ik met een handicap”

  • Yves Aters
Antwerpen - Gehoorproblemen hebben een zware impact op het leven van de patiënt. Niet alleen conversaties zijn moeilijk te volgen, maar ook verplaatsingen en ploegsporten zijn vaak lastige hindernissen om te nemen. Antwerpenaar Yves Aters uit Knokke getuigt over zijn gehoorverlies aan beide oren.

Yves Aters komt in de verte aangefietst. Hij oogt fris en opgewekt en toont in eerste instantie niet de minste schijn een probleem te hebben. Toch schuilt er achter zijn façade veel meer dan enkel een gelukkige uitstraling: een zware gehoorproblematiek.

Je kent het wel: het is een ijskoude herfstdag maar toch zonnig genoeg om er een prachtige dag van te kunnen maken. Tijdens een eerste ontmoeting met Yves in lunchbar Kopio in Berchem komt meteen de ware aard van het probleem naar boven. Terwijl ons bij het binnenstappen een walm van warmte tegemoetkomt, gebaart Yves meteen dat het geroezemoes in de kleine zaak hem te hard stoort. We gaan buiten zitten.

Claustrofoob gevoel

Yves lijdt aan gehoorverlies aan beide kanten. Een eufemisme want hij noemt het zelf liever ‘gevorderde doofheid’. Het probleem stak zo’n zes jaar geleden de kop op tijdens een zware depressie. Het begon op een discrete manier. Yves kon dingen steeds minder duidelijk horen aan zijn linkerzijde. Dat werd toen gecompenseerd door zijn rechteroor, dat steeds het betere is gebleven.

De beslissing om niet binnen te zitten, is ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Zo is Yves claustrofobisch door zijn gehoorproblematiek. Omdat hij slecht hoort, is het geen pretje om in kleine geïsoleerde ruimtes te zitten. Buiten heb je dat probleem niet door het overheersen van andere geluiden zoals wind, voorbijrijdende wagens of treinen. “Ik hoor die geluiden makkelijker dan stemmen. Dat geeft me een gevoel van vrijheid”. Ook is het voor hem moeilijk veel andere stemgeluiden niet te horen wanneer hij zich wil focussen op één specifieke stem. Binnen is dat haast onmogelijk.

Tinnitus

Naast zijn ‘gevorderde doofheid’ is er nog een bijkomend probleem dat naar de naam ‘tinnitus’ luistert. Oorsuizen, zoals tinnitus ook wel bekend staat, kan iemands leven behoorlijk overheersen. Veel artiesten, zoals Bart Peeters en Stijn Meuris, krijgen er in de loop van hun muzikale carrière last van. Ik vraag Yves om even te zwijgen en een paar seconden in stilte te vertoeven om mij vervolgens te beschrijven wat hij juist hoort. “Een gezoem, een dominant gezoem. Dat is constant aanwezig, het meeste nog ’s ochtends bij het opstaan. Tinnitus is minder erg dan niet horen. Hersenen passen zich op termijn aan. Iets wat niet gebeurt bij doofheid.”

Yves besluit dat het tijd is door te gaan met zijn dagelijkse activiteiten. In deze maanden gaat hij geregeld naar het nieuwe appartement van zijn zus, waar hij als voormalig aannemer een aantal bouwwerken onder zijn verantwoordelijkheid neemt. De verplaatsing van Berchem naar het Antwerps Nieuw Zuid doet Yves - zoals praktisch elke andere verplaatsing - per fiets. Dat doet hij om zoveel mogelijk in de buitenlucht te zijn, maar ook omdat sport een van de dingen is waar hij enorm veel belang aan hecht.

Fietsen is een risico

Opvallend is hoe vaak hij tijdens het fietsen over zijn schouders kijkt. En maar goed ook, want zo zag hij een snelle auto naderen. Als goed horende mens, hoor je wagens aankomen. Als hardhorige iets moeilijker want je krijgt niet dezelfde geluidswaarschuwing als een ander. “De geluiden die zich achter mij afspelen, hoor ik vaak te laat. Daarom zal ik steeds proberen tegen het verkeer in te rijden omdat ik dan zie wat er op mij afkomt. Ik moet dus heel alert zijn, véél alerter dan een valide mens”.

Wilskracht is alles

Bij aankomst op het Nieuw Zuid lijkt een nieuw probleem de kop op te steken. Yves grijpt naar zijn gehoorapparaten en frutselt er wat aan. In tegenstelling tot hoe rustig hij daarstraks overkwam, is de irritatie nu duidelijk te merken “Die apparaten kunnen niet tegen vocht. Ook geen lichaamsvocht zoals zweet.”  Yves zucht. “Ik kan ook niet sporten met apparatuur, dus sport ik met mijn handicap. Ploegsporten zitten er sowieso niet in. Ik kan mijn teamgenoten niet verstaan.”

Boven aangekomen in het appartement is hij terug op zijn gemak. Het plezier dat hij uit het renoveren haalt, is groot. Ondanks zijn beperking, gaat het leven door.

© 2019 - StampMedia - Arnaud De Martelaere

 

Door StampMedia
AANGERADEN
Meest recent