Aalsters erfgoed in de kijker

Foto: *

Aalst - Op zondag 14 september vindt de 26ste editie van Open Monumentendag plaats. Onder de slagzin 'Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst' wordt ook in Aalst het erfgoed in de kijker gezet met op het programma onder andere een fietstocht en een wandeling.

'Een beschermd monument staat nooit alleen' wijst op de groeiende belangstelling voor de omgeving en de context waardoor monumenten niet langer als geïsoleerde objecten worden beschouwd. De Sint-Jobkapel, een pittoresk bedevaartsoord dat ooit deel uitmaakte van de heerlijkheid van Regelsbrugge, de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk in de wijk Mijlbeek met het voorgelegen oorlogsmonument, de Sint-Martinuskerk in Moorsel omgeven door talrijke sporen van klein erfgoed. Allen vormen ze een mooie illustratie van dit idee.

Er werd naar een nieuwe invulling gezocht. De vraag werd daarbij gesteld hoe onroerend erfgoed, dat zijn oorspronkelijke functie heeft verloren, een nieuwe functie met toekomst krijgt, zonder de essentie van het erfgoed aan te tasten. De beschermde pastorie-site in Moorsel ondergaat momenteel zo een transformatie. Een nagelnieuw ontmoetingscentrum, een tuin die openstaat voor jong en oud en veelbelovende toekomstplannen voor de pastorie bieden daarbij mooie vooruitzichten.
'Oud wordt nieuw groen' laat je in de sfeer van herbestemming nadenken over het groene erfgoed en zijn historische betekenis.

Tijdens een ontspannende fietstocht laat gids Bart Backaert je op Open Monumentendag kennis maken met de merkwaardige verhalen die achter heel wat bomen schuil gaan en bekijk je ons groen erfgoed door een nieuwe bril.

'Over maxi- en minimalisten' staat vervolgens stil bij de evoluerende visie op restauraties. Van het voornamelijk 19de-eeuwse maximale herstel van een gave stijlzuiverheid, die vaak nooit had bestaan, evolueerden de opvattingen naar een meer voorzichtige benadering met respect voor de historische gelaagdheid van het gebouw. De stadswandeling 'Schijn bedriegt' neemt je mee langs verbouwingen en 'restauraties' volgens de mode van de tijd. De reconstructie van verdwenen elementen is soms pure fantasie, en nieuwe invullingen kunnen een meerwaarde geven aan monumenten. Is niets wat het lijkt? Ga het met je eigen ogen ontdekken.

In de Sint-Martinuskerk in Aalst vertelt professor Patrick De Baets om 11 uur het verhaal achter de restauratie en de toekomstplannen van het Van Peteghemorgel. Aansluitend verzorgt Kristiaan Van Ingelgem een orgeldemonstratie op het koororgel.

Voor de fietstocht en de wandeling is vooraf reserveren noodzakelijk. Voor meer inlichtingen en de monumentenkrant kan je terecht bij de Dienst Toerisme aan de Molenstraat 45 of telefonisch op het nummer 053 72 38 80.

 

Door Veronique Van Geit
AANGERADEN