De Groote oorlog in Aalst

Aalst - Op 27 september is het precies 100 jaar geleden dat Duitse troepen Aalst veroverden. Vier jaar lang zwaaiden ze de plak in onze stad en dat liet zijn sporen na. Het team Erfgoed van de stad Aalst laat de komende dagen iedereen graag kennismaken met het alledaagse leven van de Aalstenaar tijdens de bezetting.

De 'Via Dolorosa' of 'Weg van het Lijden' volgt de eerste oorlogsmaanden in België, vanaf het oversteken van de Duitse grens tot het vastlopen van de Duitse troepen aan het front in de Westhoek. De route wordt opnieuw afgelegd met een bus, uitgerust met een tentoonstelling. Die bus houdt op 27 september halte op de Grote Markt in Aalst. Aan de hand van foto's en kaarten beleef je het Aalsterse verhaal in het grote oorlogsgeheel.

Tussen 28 september en 24 maart kun je een bezoekje brengen aan de tentoonstelling 'Tussen gemeenschap en geweld' in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst. De toegang is gratis.

Sophie de Schaepdrijver is curator van deze tentoonstelling en geeft op 20 december een lezing over het dagelijkse leven in Aalst tijdens de oorlogsjaren. De lezing is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Meer info over de Groote Oorlog in Aalst vind je op www.erfgoedcelaalst.be.  

Door Veronique Van Geit
AANGERADEN