The Last Post in 't Gasthuys

Aalst - Op 11 november wordt ook in Aalst het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Dit jaar kun je dat op een unieke manier meebeleven in het Stedelijk Museum ’t Gasthuys. Om 15 uur weerklinkt er de ‘last post’ en kun je de Aalsterse gesneuvelden eren door een ‘poppy’ neer te leggen op een gedenksteen.

‘Poppies’ of klaprozen zijn het symbool om de Eerste Wereldoorlog te herdenken. In de kapel van het museum kun je een ‘poppy’ neerleggen bij de gedenkstenen van de Aalstenaars die gesneuveld zijn. Dit kan op dinsdag 11 november van 14 tot 18 uur. Een uniek moment vindt plaats om 15 uur: dan speelt een trompettist de ‘last post’ in de kapel. Ook tijdens de jaarmarkt zal de typische herdenkingsdeun op regelmatige tijdstippen weerklinken.

Wie op 11 november naar het Stedelijk Museum afzakt kan terwijl ook de tentoonstelling 'Tussen gemeenschap en geweld, Aalst in de Groote Oorlog' bezoeken. Een project van de Erfgoedcel, het Stadsarchief, Stedelijk Museum, 't Gasthuys en curator Sophie De Schaepdrijver.

Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in België is meer dan het gekende beeld van de frontsoldaten aan de IJzer en de loopgraven in de Westhoek. Aalst was van 27 september 1914 tot 11 november 1918 een stad onder Duitse bezetting, wat een fundamenteel andere situatie was dan die aan het front. Om dat te belichten wordt in de tentoonstelling het leven van de Aalstenaar tijdens de Eerste Wereldoorlog in de kijker gezet. Van de Duitse inval en de uitbarsting van geweld in september 1914, het dagelijkse leven, de deportatie van tal van Aalstenaars tot de herdenking en herbegraving van de slachtoffers aan de Zwarte Hoekbrug. Alle deze onderwerpen komen in de tentoonstelling aan bod, alsook het verhaal van de vluchtelingen en de verhalen van aan het front.

 

Door Veronique Van Geit
AANGERADEN