11.11.11.-campagne in Aalst

Aalst - In november vindt de jaarlijkse campagne van 11.11.11. terug plaats, onder de slogan 'Sorry Is Niet Genoeg'. Duizenden vrijwilligers van meer dan 350 plaatselijke 11.11.11.-comités zijn in de maand november op de been. Tijdens het weekend van 7, 8 en 9 november zullen ook in Aalst 11.11.11.-medewerkers met info- en verkoopstanden staan aan verschillende supermarkten.

In 2013 lanceerde 11.11.11. een twee jaar durende campagne over honger en recht op voedsel. 1 op 9 mensen lijdt honger, en dit is geen gevolg van schaarste maar van armoede, ongelijkheid, economisch winstbejag, speculatie, brute landroof, verkeerde keuzes. 'Omdat honger een onrecht is' is een oude slogan van 11.11.11. Maar hij is jammer genoeg nog steeds actueel.
 

Vorig jaar zoomde 11.11.11. in op vier grote oorzaken van honger: biobrandstoffen, voedselspeculatie (gokken met voedsel op de beurs), landroof en klimaatverandering.
Deze dossiers blijven behouden maar tegelijk zet 11.11.11. voedselverspilling ook dit jaar hoog op de agenda. Sinds de voedselcrisis van 2008 en de publicatie van de schokkende cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in 2011 staat voedselverspilling sterk in de kijker. Het wordt tijd dat er ook concrete maatregelen worden genomen.
 

Voedselverlies
Er gaat evenveel voedsel verloren in het Zuiden als in het Noorden. Dit gebeurt in elke schakel van de voedselketen. In het Zuiden heeft de hoeveelheid voedselverlies een rechtstreekse invloed op de inkomens en voedselzekerheid van boeren. Zo zien we dat het Zuiden geplaagd wordt door voedselverlies: voedsel dat geproduceerd wordt voor menselijke consumptie maar dat uit de voedselketen geraakt door een gebrek aan
middelen zoals gebrekkige landbouwtechnieken, slechte opslag en transport.
 

Verspilling
Tegelijk is het voor 11.11.11 duidelijk dat wij in het Noorden net als voor de klimaatverandering een grote verantwoordelijkheid hebben wat voedselverspilling betreft. In het Noorden belandt veel voedsel in de vuilbak door verspilling: voedsel, geschikt voor menselijke consumptie, dat verloren gaat door menselijk toedoen of nalatigheid. Daarom dient de verspilling ook hier in het Noorden kordaat te worden aangepakt. Dit om ervoor
te zorgen dat we in het Zuiden geen verspilling veroorzaken.

 

Door Veronique Van Geit
AANGERADEN