Vredesloop sluit Dendercriterium af

Aalst - Op zondag 16 november gaat de vierde Vredesloop van Atletiek Land van Aalst door het stadscentrum van Aalst. Voor lopers is deze wedstrijd meteen een mooie afsluiter van een sportief jaar. Het Dendercriterium start jaarlijks immers met de Corrida en sluit af met de Vredesloop. Vooraf is er ook de mogelijkheid tot het volgen van een geleide wandeling langs een paar historische plaatsen over het leven van Priester Daens in Aalst.

Vierde editie met medailles voor alle deelnemers
 

Het organiseren van hun eigen wedstrijden is voor ALVA ondertussen een gevestigd feit. Dankzij de samenwerking met het Vredeshuis, het Priester Daensfonds, 11.11.11-Aalst, en met de logistieke steun van de Stad Aalst en het SMI kan op 16 november de vierde Vredesloop terug doorgaan.

'De vorige edities van de Vredesloop waren een waar succes, maar we blijven gaan voor meer en beter, zegt Michaël Pyck'. 'Hetzelfde team staat weer aan het roer om ook deze editie in goed banen te leiden.'

'Naar analogie met andere wedstrijden zoals de Käthe Kolwittz Vredesloop in Ieper, wilden we onze stadsloop die we vier jaar geleden bovend de doopvond hielden ook verbinden aan een bekend persoon. Vanuit de overweging dat er nooit vrede zal zijn zonder rechtvaardigheid, kwamen we snel uit bij Priester Daens, ere-burger van de stad Aalst', aldus Pyck.

Programma

ALVA trekt met deze Vredesloop ook de kaart van de jeugd. Hier komen de kleine atleten namelijk ook ruim aan bod met een snoepjesrun en een ALVA Kids Run. Naargelang de leeftijd varieert de afstand tussen 400 en 800 meter. Aan de aankomst wacht iedereen bovendien een kleine attentie.

Dit jaar is er ook opnieuw een één uur durende geleide wandeling die om 11 uur vanuit het SMI start. Een gids neemt je mee langs een paar historische plaatsen en vertelt hierbij over het leven van Priester Daens. Voorinschrijven is hiervoor aangewezen.

Om 14.30 uur wordt vervolgens het startschot gegeven voor de 5K van de vierde Priester Daens Vredesloop, en een half uur later vertrekken ook de deelnemers voor de 10 en 15K. 
Het inschrijvingsgeld voor deze stadsloop bedraagt bij voorinschrijving 7 euro voor volwassenen en 3 euro voor de Kids Run. De dag zelf kan er vanaf 13 uur nog ingeschreven worden in het Sint-Maarteninstituut, Vrijheidstraat 19 te Aalst, maar dan betaal je respectievelijk 4 en 10 euro voor een deelname. De snoepjesloop voor kinderen is gratis.

Alle deelnemers hebben de mogelijkheid zich om te kleden en nadien hun sporttassen en persoonlijke spullen op een veilige manier achter te laten in een bewaakte vestiaire in het Sint-Maarteninstituut. Douches zijn eveneens ter beschikking. Het Sint-Maarteninstituut ligt dichtbij de start- en aankomstzone aan het Vredesplein. Een parking voor je wagen vind je op loopafstand aan de Keizerhallen en De Schreef.

Ook dit jaar wordt het startschot van de Vredesloop van 5, 10 en 15 kilometer gegeven door burgemeester Christoph D’Haese. Schepen van Sport, cultuur, evenementen, vrije tijd en facility Ilse Uyttersprot geeft het startsein aan de jeugd. Schepen van openbare Werken en stadsvernieuwing, energie en patrimonium Ann Van de Steen reikt vervolgens de trofeeen uit. 

De tijdsregistraties worden elektronisch via chip opgenomen met Racetimer, daardoor zijn de resultaten online rechtstreeks te volgen, heeft elke deelnemer een aankomstfilmpje en worden de prestaties in netto tijd weergegeven. Elke deelnemer ontvangt bij aankomst een medaille. De eerste drie finishers van elke afstand ontvangen daarenboven nog een geldprijs. Hetzelfde geldt voor de drie scholen met de meeste deelnemers.

Dit jaar werden 1000 medailles geslagen waardoor ALVA iedereen ook een mooi aandenken kan garanderen.
Een deel van de opbrengt van de Vredesloop wordt aan 11.11.11-Aalst geschonken.

Het parcours

'Mede dankzij de logistieke steun van de Stad Aalst en haar politiediensten garanderen wij een verkeersvrije omloop, voorzien van stewards langsheen het parcours. Hekkens en linten moeten de toeschouwers op een veilige afstand houden.'

'Deze loopwedstrijd doorheen de binnenstad van Aalst is niet alleen een vredesloop vanwege zijn datum rond 11 november, de herdenking van de wapenstilstand in 1918. Het parcours werd bovendien uitgetekend langs verscheidene symbolische plaatsen die verwijzen naar oorlog en vrede. Plaatsen en monumenten die ofwel verwijzen naar historische gebeurtenissen die we niet mogen vergeten, of waar vandaag mensen zich inzetten voor vrede' gaat Michaël verder.

'De lopers zullen er waarschijnlijk minder oog voor hebben gezien hun prestatie, maar deze plaatsen zullen wel opvallen vanwege hun aankleding met vredesvlaggen en regenboogkleuren.' 

Over Atletiek Land Van Aalst (ALVA)

Atletiek Land Van Aalst vzw (ALVA) is aangesloten bij de Vlaamse Atletiek Liga. De club werd opgericht op 3 juli 2008 en is erkend als Aalsterse sportvereniging die mee zetelt in de Aalsterse Sportraad.

Elk voorjaar -en dit jaar voor het eerst ook in het najaar- organiseert ALVA een Start2Run, een initiatief dat volwassenen wil aanzetten tot joggen. Op een vast schema leren mensen, die nooit eerder aan sport deden, in twaalf weken tijd op een verantwoorde manier 5 kilometer joggen. Als bescheiden vervolg hierop ontstond 'Het Jogging Team' dat vandaag is uitgegroeid tot een groep die tweehonderd leden telt. Zij biedt plaats aan zowel échte recreanten als marathonlopers. De club biedt ook trainings- en wedstrijdmogelijkheden voor kinderen vanaf 6 jaar.

Op 'trainingsdagen' wordt er vaak gebruik gemaakt van de atletiekpiste op het sportpark Osbroek, gelegen aan de Frans Blankaertdreef. Alle andere dagen van de week wordt er onbeperkt gebruik gemaakt worden van het verlicht looppad op en rond de sportvelden. Dit looppad werd in 2007 aangelegd door het stadsbestuur. Het clubhuis kan je vinden helemaal achteraan de Frans Blankaertdreef. 

Dit jaar zullen de deelnemers van de najaars Start2Run hun 5 kilometer test afleggen tijdens de Vredesloop.

Alle on-line inschrijvingen voor de Vredesloop worden afgesloten op 10 november. De borstnummers van de voorinschrijvingen kunnen op het wedstrijdsecretariaat bij de aanvang van de daginschrijvingen afgehaald worden. 

Voor meer info en inschrijvingen: contact@atletieklandvanaalst.be of www.atletieklandvanaalst.be/vredesloop-registratie

Door Veronique Van Geit
AANGERADEN