Henri en Annie zijn een gouden paar

Henri en Annie zijn een gouden paar Foto: WP

Laarne - Henri Apers en Annie De Backer uit de Molenstraat in Laarne vierden hun gouden huwelijksjubileum en werden voor die gelegenheid ontvangen in het gemeentehuis waar het gemeentebestuur hen in de bloemetjes zette en hen een passend geschenk overhandigde.

Henri werd geboren op 8 november 1943 in Beervelde, in de omgeving van de meubelfabriek van Neyt, als oudste van twee kinderen. Zoals in die tijd de gewoonte was betekende zijn veertiende verjaardag, zoals hij zelf zegt: ‘de pulle en den eetzak pakken’. En in het begin verliep dat nogal chaotisch. Hij werkte eerst zes maanden in de weverij Van Acker in Destelbergen, waar hij zelf zijn ontslag gaf. En daarna zes maanden in een breigoedfabriekje op de Haenhout, waar hij zijn ontslag kreeg. Om tenslotte definitief goed en wel voor 42 jaar en 9 maanden te belanden bij de plastiekfabriek Geva-Plast in Sint-Amandsberg en later in Drongen.

Annie zag het levenslicht op 1 februari 1946 'onder de fabrieksschouw’ zoals ze zelf zegt, als vierde van zeven kinderen. Ook voor Annie betekende de veertiende verjaardag het sein om te gaan werken in Laarne fabriek. Acht jaar later opende ze een kruidenierswinkel in de Molenstraat, meer bepaald ‘in de rote’ en dat 32 jaar lang, tot in 2000.

Het gouden paar leerde mekaar kennen in 1962 bij een tante van Henri: 'Maria Flore' (Drieghe) die een café uitbaatte rechtover het toenmalige voetbalterrein van F.C. Eendracht Laarne. Ze verkeerden drie jaar en huwden op 8 mei 1965. Het trouwfeest ging door in 'Het Fonteintje' want 'Zaal Elisabeth' was die dag bezet. De 'kokkesse' van dienst was Bertha Cole, ook wel Bertha Tsaut genoemd (maar eigenlijk heette ze Bertha Drieghe). Ukkelgem en omgeving was in die tijd nogal vrijgevig als het op bijnamen aankwam: 'Maria Flore', 'Bertha Tsaut','De Knols', 'De Scheetes', 'De Loeses' etc... Op het menu stond tomatensoep met veel ballekens, een videetje met kieken en nog van die ballekens, varkensgebraad met de verplichte groentenkrans van princeskes, wortelkes en erwtjes en tot slot taart met koffie.

Henri en Annie gingen wonen in een klein huisje in de Molenstraat, ‘in de rote’ naast de kleine schoenwinkel van ‘Peerken’. Later hebben ze dan, zoals Henri het zo kleurrijk uitdrukt, 'die twee huisjes toope gesmeten', om er een winkel van te maken. En in 2000 betrokken ze hun woning in de Molenstraat nummer 55. Het gouden paar heeft één dochter: Veronique, en die zorgde voor kleindochter Magalie.

Henri ging vroeger veel naar het voetbal, en samen gingen ze al eens op café bij nonkel Paul of bij tante Maria. Ook zetten ze mee hun schouders onder de Dekenij Oostrem. Elk jaar maken ze wel eens een reisje en de laatste 12 jaar trekken ze er in oktober steevast op uit naar de champagnestreek.

 

Door wpoelman