Maurice en Jeanette vieren gouden bruiloft

Maurice en Jeanette vieren gouden bruiloft Foto: WP

Laarne - Maurice Rots en Jeanette De Wilde vierden hun gouden bruiloft en werden voor die gelegenheid door het gemeentebestuur ontvangen in het oud gemeentehuis in Kalken om hen in de bloemetjes te zetten en hen een passend geschenk aan te bieden.

Maurice werd geboren op 22 oktober 1943, in Bachnach in Duitsland, nu beter bekend als Stuttgart. Hij was de middelste zoon uit een gezin van drie. Jeanette zag het levenslicht op 12 september 1945 in Rotterdam in Nederland, zij groeide op in een gezin met nog één jongere zus.

De vader van Maurice werkte als ijzerbinder in de bouw. Zijn moeder stierf wegens ziekte op jonge leeftijd en daarom kwam het gezin na de oorlog terug naar België. Maurice liep school in Kalken tot zijn veertiende. Dag op dag toen hij 14 werd, startte hij op 22 oktober 1957 bij Agref in Wetteren, en daar heeft hij tot aan zijn welverdiend brugpensioen op 58 jaar altijd gewerkt, hij had slechts één baas, 44 jaar lang. Maurice deed daar vooral betonwerken, was tegelmaker en produceerde zwembadelementen.

Jeanette haar vader was Belg en haar moeder een Nederlandse. Toen ze naar België terugkeerden ging ook zij tot haar 14 jaar naar de 'universiteit van Kalken', en exact zoals bij Maurice was haar veertiende verjaardag ook haar eerste werkdag. Eerst bij Van Ham en daarna in Laarne fabriek. Na daar zes jaar gewerkt te hebben bleef ze thuis om voor haar kinderen te zorgen. Later, toen de kinderen wat groter waren werkte ze nog vijf jaar bij Carestel in Kalken.

Het gouden koppel leerde mekaar kennen bij Maurice thuis in de Centrumwijk, toen ze nog piepjong waren. Daar werden groenten gekweekt en Jeanette ging daar prei, selder, aardappelen... halen. Maar op den duur ging ze er meer voor Maurice dan voor de groenten. De liefde kwam niet van één kant, want op de plechtige communie van Jeannette, gingen Maurice en zijn makkers kijken naar de kerk, en toen zei hij al opscheppend tegen zijn maatjes dat hij later met die Hollandse ging trouwen. En kijk, Maurice heeft woord gehouden, hij is er ondertussen al 50 jaar mee gehuwd!

Uiteindelijk zijn ze getrouwd toen Maurice 22 jaar was en Jeanette 20, de eigenlijke vrijage duurde ongeveer vijf jaar. Op de huwelijksdag was het superwarm weer, het feest ging door in zaal De Pluim in de Koffiestraat. Het kersverse paar nam zijn intrek in een huis op de Cooppallaan in Wetteren. Na één jaar, toen de woning volledig in orde gezet was, werd het 'van onder hun gat' verkocht, waardoor ze voor ongeveer vijf jaar verhuisden naar de Gereedstraat in Wetteren, daarna even naar de Kruisenstraat om nadien definitief te verhuizen naar de Nerenweg, waar ze nu al meer dan 41 jaar wonen.

Samen kregen ze vier kinderen: Jeannot, Marie-Anne (†), Carlo en Angelique en die zorgden samen dan weer  voor negen kleinkinderen: Stephanie, Stacey, Stiene, Emely, Bryan, Celine, Steffie, Janos en Branco.

Maurice houdt van voetbal, hij was indertijd voorzitter van voetbalploeg Ripa maar trok er ook de lijnen, kuiste de kleedcabines en stond er achter de toog. Jeanette had geen tijd voor hobby's. Ze kweekte haar eigen vier kinderen, vijf kleinkinderen en nam er zelfs nog enkele kinderen van haar zus bij. Reizen was vroeger ook niet echt aan de jubillarissen besteed, maar sinds een tiental jaar, na het overlijden van Marie – Anne, zijn ze ook beginnen te profiteren van het leven, en nu gaan ze dit jaar al voor de elfde keer op rij naar Turkije. 'En dat is puur genieten' weet Maurice.

Door wpoelman