Moordenaars Hariri voor Tribunaal

© epa

Vier jaar na de moord op de vroegere Libanese premier Rafik Hariri is zondag een internationaal gerechtshof voor de opheldering van de misdaad opgericht.

kld

Voorzien van een VN-mandaat zal het in Den Haag gesitueerde speciale tribunaal voor Libanon (STL) de verdachten van de bomaanslag verhoren en rekenschap laten afleggen voor de moord waarbij Hariri en 22 andere mensen op 14 februari 2005 in Beiroet omkwamen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep in een uit New York overgedragen boodschap alle landen op het werk van het Tribunaal te steunen. Het Tribunaal is een van de belangrijkste mijlpalen voor de inspanningen van Libanon en de internationale gemeenschap, om de verantwoordelijken voor de moord en daarmee verboden misdaden rekenschap te laten afleggen, verklaarde een VN-woordvoerder.

Met het formele begin van het werk van het Tribunaal accepteerde de door de Verenigde Naties benoemde aanklager Daniel Bellemare de functie als hoofdaanklager van het Libanon Hof. De 56-jarige Canadees was sinds november 2007 als VN-hoofbemiddelaar belast met het onderzoek naar de terroristische aanslag op Hariri.

Vele sporen van het huidige onderzoek wijzen in de richting van Syrië. De regering in Damascus, die destijds Libanon als hegemonie controleerde, wees elke verwikkeling in de moord op de anti-Syrische politicus en zakenman Hariri van de hand.

Bellemare beloofde alles in zijn vermogen te doen om de waarheid aan het licht te brengen. Al voor de plechtigheid had hij aangekondigd de uitlevering aan het Tribunaal te vragen van vier in Libanon in voorlopige hechtenis verblijvende generaals. Het kan echter nog maanden duren voor het tot een proces komt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten