CD&V wil 1.500 extra cellen

BRUSSEL - Het essentiële probleem bij justitie is dat er onvoldoende capaciteit in de gevangenissen is. 'Bijkomende cellen, maar ook meer prestatieplaatsen voor het uitvoeren van werkstraffen en meer justitie-assistenten zijn onontbeerlijk', zegt CD&V-justitiespecialist Tony Van Parys.

wle

Van Parys treedt de stelling van de Antwerpse onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe volmondig bij. 'Dit is een pijnlijke, maar helaas reële situatie, die de straffeloosheid in de hand werkt. In de criminele milieus is het immers geen geheim dat werkstraffen bij niet-uitvoering vaak niet vervolgd worden', aldus de politicus.

De CD&V'er benadrukt dat hij het systeem van de werkstraffen een heel goed middel vindt, maar pleit voor een bijkomend budget om het te verbeteren. 'In het nieuwe regeerakkoord moet er volgens ons opgenomen worden dat er extra geld komt voor 1.500 cellen, prestatieplaatsen voor het uitvoeren van werkstraffen en extra justitie-assistenten die de veroordeelden met een werkstraf begeleiden', stelt Van Parys.

'De gevangenissen staan op springen. Er moet dringend iets gebeuren. Het zou me niet verbazen als er zich binnen de kortste keren weer een nieuw incident voordoet', besluit hij.

Lees ook

Nu in het nieuws