Van Praag-prijs voor Johan Simons

Bron © belga
UTRECHT - De Nederlandse theaterregisseur Johan Simons, de huidige directeur van het NTGent, wint dit jaar de Van Praag-prijs. Deze prijs van het Humanistisch Verbond wordt tweejaarlijks uitgereikt aan personen die in hun werk humanistische waarden uitdrukken en met hun oeuvre inspireren tot een samenleving waarin zelfbeschikking en verantwoordelijkheid samengaan.

De jury heeft Simons tot winnaar uitgeroepen ,,omdat hij in aangrijpende voorstellingen ethische en morele vragen aan de orde stelt en de relatie onderzoekt van de mens tot zichzelf en anderen''. De jury noemt Simons' werk indrukwekkend en zijn beeldtaal krachtig. ,,Het past bij het humanisme dat Simons de klassieken en bewerkingen van Griekse tragedies opnieuw uitbrengt en in deze tijd plaatst'', luidt het juryrapport.

Johan Simons is sinds 1976 actief als acteur en regisseur. In 1985 richtte hij Theater Hollandia op. Met dat gezelschap ontwikkelde hij als regisseur een heel eigen stijl. Momenteel is de Nederlander directeur en regisseur bij het NTGent. Hij regisseerde er voorstellingen als ,,De asielzoeker'' en ,,Platform''. Ook buiten Nederland en België heeft Simons succes. Veel door hem geregisseerde stukken waren de afgelopen tien jaar in onder meer Duitsland en Frankrijk te zien.

De regisseur neemt de Van Praag-prijs 2007 op zondag 20 mei in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. in ontvangst. Eerdere winnaars waren onder andere schrijfster Hella Haasse, de vroegere Duitse ambassadeur in Nederland, Otto von der Gablentz, en rechtswetenschapper en mensenrechtenactivist Abdullahi Ahmed an-Naim.

Meest recent