Happart wil dat Franstalige partijen onderhandelingen verlaten

Bron © belga

José Happart. belga
Foto: © HERWIG VERGULT

De voorzitter van het Waalse parlement, José Happart, vindt dat de Waalse partijen de regeringsonderhandelingen moeten verlaten na de uitlatingen van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht over de Vlaamse meerderheid
Volgens Happart is het niet mogelijk de onderhandelingen voort te zetten met de oekazes van De Gucht, 'die jammer genoeg niet uitblinkt in interne en externe diplomatie'. 'De Gucht moet weten dat in de Belgische staat elke positie die met meerderheid wordt beslist geen effect heeft als er geen regering is', zei Happart aan Belga.

Voor de Waalse parlementsvoorzitter betekent dat met andere woorden dat als de Vlaamse meerderheid alleen een wet stemt, en er geen regering is, de wet dus niet wordt uitgevaardigd.

'De Gucht maakt geen indruk op ons en als Vlaanderen beslist om België te verlaten, is dat het probleem van Vlaanderen en wens ik het veel geluk', besloot hij.

'Franstaligen hebben het nog altijd niet begrepen'

De Gucht zei zaterdag in De Standaard en Het Nieuwsblad dat de 'Franstaligen het nog altijd niet begrepen hebben. Op termijn zal de wet van het getal altijd doorwegen', aldus de minister.

Hij voegde daar aan toe dat het echte probleem de corridor-eis van de Franstaligen is. 'De gebiedsuitbreiding van Brussel is hun centrale eis. De redenering van de Franstaligen is: We moeten Brussel desenclaveren, voor het geval het tot een splitsing van België komt. Dat is natuurlijk een totaal onmogelijke eis.'

Milquet en Maingain gepiqueerd

CDH-minister Joëlle Milquet en FDF-voorzitter Olivier Maingain zijn, net als Happart, niet te spreken over de uitlatingen van De Gucht.

'De cdH weigert in de zandbak te spelen, zoals Karel De Gucht lijkt voor te stellen, terwijl het land in een scharnierfase zit', zegt de partij van Joëlle Milquet.

Ook FDF-voorzitter Olivier Maingain is niet akkoord. 'Als we dezelfde logische redenering van meerderheid doortrekken naar het Brussels gewest, dan zien we heel goed wat de Vlaamse partijen zouden kunnen verliezen aan substantiële voordelen', meent Maingain.
Door jns
AANGERADEN