Criminaliteitscijfers in Charleroi stabiel

BRUSSEL - Begin 2006 nam de zware criminaliteit in Charleroi opnieuw toe, maar sinds enkele maanden is de situatie zich weer aan het stabiliseren. Dat heeft minister van Justitie Laurette Onkelinx dinsdag in de bevoegde kamercommissie gezegd. De CD&V is het daar helemaal niet mee eens. Volgens Tony Van Parys moet er dringend een crisisplan komen.

jns

De CD&V’er schetste een zeer somber beeld van de stad van de Carolo’s. Volgens Van Parys wordt Charleroi sinds 2005 opnieuw geteisterd door financiële criminaliteit en zit de georganiseerde misdaad er ingebed in de regio. ,,We hebben de grenzen bereikt van wat in een rechtsstaat duldbaar is", stelde de Vlaamse christendemocraat, die de PS hiervoor verantwoordelijk stelt omwille van de normvervaging die er sinds lang heerst.

Onkelinx relativeerde alles. Ze wees erop dat de situatie sinds het actieplan dat in 2002 werd opgesteld fel verbeterd is. Tussen 2001 en 2005 daalde het aantal hold-ups van 190 naar 70, het aantal carjackings van 513 naar 74 en de homejackings van 25 naar 3. Begin 2006 zat de zware criminaliteit - vooral door een aantal nieuwe fenomenen zoals tigerkidnapping - opnieuw in de lift, maar door een integrale en geïntegreerde aanpak zijn de cijfers de tweede helft van vorig jaar weer gedaald tot het normale niveau, verduidelijkte de PS-minister. Onkelinx ontkende ook dat de daling van de criminaliteit in Charleroi voor een verplaatsing naar andere regio’s heeft gezorgd.

In elk geval brengt zij samen met premier Guy Verhofstadt en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael op 26 februari een bezoek aan de stad om er samen met de lokale autoriteiten te bekijken of er bijkomende maatregelen kunnen en moeten genomen worden. ,,De inspanningen die we de voorbije jaren hebben geleverd, hebben in elk geval resultaten opgeleverd", klonk het.

Ondertussen pluizen 73 onderzoekers 50 politiek-financiële dossiers uit. Twintig andere onderzoekers houden zich met de resterende dossiers bezig.

Lees ook

Nu in het nieuws