CD&V wil minderjarige criminelen voor volwassenenrechter

BRUSSEL - De Vlaamse christendemocraten vinden dat alle minderjarigen die misdaden plegen en daarvoor de volle verantwoordelijkheid dragen, voor de volwassenenrechter moeten verschijnen. Dat zegt CD&V-justitiespecialist Tony Van Parys.

lob

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) stelde vandaag voor om de strafrechtelijke meerderjarigheid te verlagen tot zestien jaar. CD&V is niet tegen dat voorstel, maar doet er dus meteen nog een schepje bovenop.

Nu is het zo dat jonge criminelen onder de achttien jaar verschijnen voor de jeugdrechter. In uitzonderlijke omstandigheden kan de jeugdrechter de jonge crimineel, op voorwaarde dat die minstens zestien jaar is, uit handen geven. Dan verschijnt hij toch voor de gewone rechter.

Het voorstel van Open VLD om de strafrechtelijke meerderjarigheid te verlagen, komt er nadat de jeugdkamer van het Brusselse hof van beroep deze week besliste om Mariusz O, de Pool die betrokken was bij de moord op Joe Van Holsbeeck, niet voor het assisenhof te brengen.

Op zich geen slecht voorstel, zegt Van Parys, maar het nadeel van leeftijdsgrenzen is dat er nog altijd randgevallen blijven bestaan. Hij vindt dat delinquente minderjarigen, bij wie uit de feiten en de omstandigheden blijkt dat ze de volle verantwoordelijkheid dragen voor wat ze hebben gedaan, door het gerecht ook als volwassene moeten worden behandeld. ‘Dat moet dus ook zo zijn voor veertien - of vijftienjarigen’, zegt de gewezen CVP-minister van Justitie.

Het kan volgens Van Parys niet dat de uithandengeving een uitzonderingsmaatregel blijft. Ook hij wil daarom de wet aanpassen.

Lees ook

Nu in het nieuws