Voorpost en Tak nemen ongehinderd deel aan Gordel

Bron © belga

Foto: kms

KRAAINEM - De Vlaams-nationalistische organisaties Voorpost en Taal Aktie Komitee (Tak) hebben zondag ongehinderd kunnen deelnemen aan de Gordel. De waarnemende burgemeesters van Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Kraainem hadden nochtans gewaarschuwd dat ze zouden optreden tegen extremistische manifestaties.
Voorpost en Tak waren manifest aanwezig op de Gordel zonder dat dat problemen opleverde. Alleen in Wezembeek werden bij twee geïsoleerde incidenten twee betogers opgepakt.

Voorpost had in de aanloop naar de Gordel opgeroepen om in Wezembeek-Oppem te betogen. Vrijdag had de burgemeester echter een reglement uitgevaardigd waardoor iedereen die dreigde actie te voeren, opgepakt kon worden. Daarom verplaatste Voorpost haar actie naar de Gordel-controlepost in Kraainem.

Daar wachtte een veertigtal Voorpost-leden eerst de komst van de Bretel af. De organisatoren van die alternatieve Franstalige wandeltocht hadden immers oorspronkelijk voorzien om langs Wezembeek-Oppem en Kraainem te trekken.

Toen bleek dat die tocht toch niet door die gemeenten zou lopen, wachtten de Voorpost-leden op de grote groep Vlaams Belang-leden die de Wezembeek-Kraainem-wandeling volgden. Samen met die groep stapten ze tot in Wezembeek. Vandaar trok Voorpost terug naar Kraainem.

Tijdens de wandeling werden twee personen opgepakt bij geïsoleerde incidenten. Eén man sloeg en schopte een politiewagen en kon door medewandelaars niet gekalmeerd worden.

Een tweede werd opgepakt toen hij een Belgische vlag van een gevel wilde rukken. Volgens de politie zouden beiden na verhoor worden vrijgelaten.

Het Taal Aktie Komitee had van zijn kant zondagvoormiddag al actie gevoerd in Zaventem en trok nadien naar Sint-Genesius-Rode. Daar nam een dertigtal TAK-leden deel aan de Avonturen-wandeling die door Linkebeek liep. Die actie verliep zonder incidenten.
Door dsl
AANGERADEN