CD&V wil strengere straffen voor geweld tegen agenten

Geweld tegen politieagenten moet strenger bestraft worden. Dat menen CD&V-senatoren Dirk Claes en Tony Van Parys, verwijzend naar de schietpartij in Lot, waarbij een 23-jarige politieagente om het leven kwam.

dsl

Claes en Van Parys hebben een wetsvoorstel klaar dat verzwarende omstandigheden inroept voor daders van bepaalde misdrijven tegen personen bekleed met een openbaar ambt. Het voorstel moet 'politiediensten beter beschermen tegen geweldplegingen'.

'Politieagenten worden in het kader van hun functie immers dagelijks blootgesteld aan agressie en bedreigingen. Het is de plicht van de wetgever om dit geweld zo vaak mogelijk te voorkomen en indien het toch voorkomt, streng te bestraffen', zeggen de CD&V-senatoren.

In het voorstel van Claes en Van Parys worden zowel de minimum- als maximumstraffen voor geweld tegen politieagenten opgetrokken.

Helemaal nieuw is het wetsvoorstel van Claes en Van Parys niet. Ze dienden een gelijkaardig voorstel in na een schietpartij in Rotselaar in 2001, waarbij ook een politieagent werd gedood.

De daders kregen nadien lichte straffen, wat de discussie over de strafmaat deed oplaaien. Het voorstel werd toen 'niet opportuun geacht' door PS-minister van Justitie Laurette Onkelinx, zeggen Claes en Van Parys.

Lees ook

Nu in het nieuws