Saskia De Coster op 11 februari voor rechter wegens valse lezersbrief

© belga

Schrijfster Saskia De Coster moet zich donderdag voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden voor het gebruik van een valse naam.

bvb

De auteur van "Eeuwige Roem" en "Jeuk" stuurde op 20 september 2008 een lezersbrief naar de krant De Standaard waarin ze kritiek uitte op Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche. De brief was ondertekend met de naam Noël Devisch, ere-voorzitter van de Boerenbond en voorganger van Vanthemsche.

Piet Vanthemsche, de huidige voorzitter, publiceerde op 18 september 2008 een opiniestuk in De Standaard waarin hij de vleesconsumptie en -productie verdedigde. Twee dagen later verscheen er een lezersbrief die zogenaamd uitging van Noël Devisch, waarin Vanthemsche werd verweten dubbelzinnig te zijn en voorwendselen te gebruiken om de vleesindustrie te verdedigen.

Het stuk maakte ophef, maar al snel bleek dat Noël Devisch niets met de lezersbrief te maken had. Onderzoek wees uit dat de brief van de hand was van schrijfster Saskia De Coster. Ze had op naam van Devisch een email-adres aangemaakt en gebruikte dat om het opiniestuk naar De Standaard te versturen.

De schrijfster bekende, maar zei dat de hele zaak als grap was bedoeld. Desondanks werd ze naar de correctionele rechtbank verwezen. Omdat De Coster gedurende de maand februari "writer in residence" is in het Canadese Winnipeg, zal het proces wellicht naar een latere datum worden uitgesteld.

Aangeboden door onze partners