Socialistische Mutualiteit niet akkoord, CM vraagt soepelheid

Het socialistisch ziekenfonds is het niet eens met het voorstel van Open VLD om slechts een deel van de uitgavengroei in de ziekteverzekering uit te geven en de rest in een toekomstfonds te storten. Voorzitter Guy Peeters verwacht dat de ziekteverzekering de middelen nodig zal hebben. Zijn collega van de christelijke mutualiteiten, Marc Justaert, deelt de liberale bekommernis, maar pleit voor soepelheid in functie van de mogelijkheden.

dsl

In zijn slotspeech op het statutair congres van Open VLD, stelde voorzitter Bart Somers voor een deel van de uitgavengroei in de ziekteverzekering in een toekomstfonds voor de sociale zekerheid te storten. Daardoor zou tegen 2015 bijna 3 miljard euro in het fonds zitten, geld waaraan dan pas mag worden geraakt, wanneer de vergrijzing echt toeslaat.

De jaarlijkse groei van de uitgaven in de ziekteverzekering bedraagt 4,5 procent, bovenop de inflatie. Somers stelt voor slechts 2,8 procent te hanteren. De overige 1,7 procent zou dan naar dat toekomstfonds voor de sociale zekerheid gaan.

SocMut: 'We hebben die 4,5 procent nodig'

De voorzitter van het socialistische ziekenfonds, Guy Peeters, ziet het voorstel niet zitten. 'Als je ziet wat ons te wachten staat inzake de nieuwe technologieën en de noden in de ziekenhuizen, gaan we die 4,5 procent alleszins nodig hebben', reageert hij.

Peeters wijst er ook op dat de patiënt nu al 28 procent van de ziektekosten betaalt. 'Als de norm naar omlaag gaat, moet dat door iemand worden betaald.'

CM: 'Met ups en downs'

Een voorzichtiger geluid bij CM-voorzitter Marc Justaert. 'Ik denk dat de bekommernis om in de mate van het mogelijke iets opzij te zetten als buffer voor de vergrijzing, een goede bekommernis is, maar zomaar systematisch 1,7 procent opzij zetten, lijkt een te strakke regel. Ik pleit voor een zekere soepelheid.'

Justaert haalt daarbij als voorbeeld aan dat het best mogelijk is dat er volgend jaar opnieuw een geneesmiddel voor kankerbestrijding op de markt komt. 'We kunnen het ons niet permitteren niet terug te betalen', stelt de CM-topman. Een strakke regeling lijkt daarom wat kort door de bocht. 'Het zal wellicht met ups en downs zijn', luidt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten