Van Rompuy vermoedt complot CDH-PS

Bron © BELGA
BRUSSEL - Volgens Peter Van Rompuy (CD&V), zoon van Herman Van Rompuy, stuurt cdH-voorzitster Joëlle Milquet aan op een crisis in de onderhandelingen op Hertoginnedal. Om uit die crisis te geraken, zou Milquet dan voorstellen om de PS mee aan boord te nemen.
Dat schrijft Van Rompuy op zijn weblog. Hij waarschuwt dat de tactiek van Milquet 'kortzichtig' is en zal leiden tot 'irritatie en radicalisering' bij de Vlamingen.

Eerder op de dag suggereerde Knack-directeur Rik Van Cauwelaert dat de PS plannen heeft om binnen een aantal weken in te breken in de toekomstige oranje-blauwe coalitie en dat PS-voorzitter Elio Di Rupo een splitsingsplan voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde klaar heeft. Van Cauwelaert vraagt zich wel af of de houding van de cdH op Hertoginnedal iets te maken heeft met het socialistisch plan.

Volgens Peter Van Rompuy is de strategie van Joëlle Milquet duidelijk: Blijven 'non' zeggen op de Vlaamse eisen, een crisis uitlokken en dan voorstellen om de PS mee aan boord te nemen. In ruil voor macht zou de PS bereid zijn tot communautaire concessies.

'Met de PS zal de cdH dan bereid zijn tot een akkoord over een nieuwe stap in de staatshervorming. Eenmaal de staatshervorming is gestemd en de tweederde meerderheid niet langer nodig is, hoopt zij stilletjes dat de MR zal ingeruild worden voor de groenen', speculeert Van Rompuy. Volgens de CD&V'er is de cdH op die manier ook verlost van een 'suïcidale spreidstand': regionaal met de PS besturen en federaal met de MR.

Toch is de tactiek van Milquet volgens Van Rompuy 'kortzichtig' op lange termijn. Milquet onderschat de gevolgen van haar 'non'. 'De irritatie en radicalisering die een aanhoudend 'non' bij veel Vlamingen teweeg brengt, kan wel eens een sneeuwbaleffect kennen en onomkeerbaar blijken. Lang kan ze dit spelletje niet volhouden', aldus nog Van Rompuy.
Door wle
AANGERADEN
Meest recent