Dewinter dient klacht in voor slagen en verwondingen

Bron © belga

Foto: belga

BRUSSEL - Filip Dewinter (VB), Jean-Marie Dedecker (LDD) en Mark Demesmaeker (N-VA) gaan een gezamenlijke klacht indienen wegens bedreiging naar aanleiding van de rellen rond het NSV-debat in Gent. Dat laten de parlementsleden weten in een persbericht.
Aan het universiteitsgebouw aan de Blandijnberg kwam het dinsdag tot een confrontatie tussen Dewinter, leden van Voorpost en actievoerders van linkse studentenverenigingen.

De verenigingen hadden een 'progressief studentenfront' gevormd om het debat van de NSV te verhinderen.

Toen Dewinter met een twintigtal medestanders de toegang tot de aula Blandijn probeerde af te dwingen, werd langs beide kanten geduwd en getrokken en werden er klappen uitgedeeld.

De klacht is gericht tegen het progressief studentenfront 'wegens bedreiging naar aanleiding van de gewelddadige intimidatiepogingen waarbij een toegelaten en tegensprekelijk debat met geweld onmogelijk werd gemaakt', aldus de parlementsleden.

In een reactie zegt Kliment Konstantinov Pramatarski, woordvoerder van de geviseerde verenigingen, dat extreemrechts het geweld uitlokte. 'We hadden toestemming om actie te voeren en een blokkade te organiseren. Voorpost en Dewinter hebben een charge uitgevoerd op de studenten. Zij zijn het die in de eerste plaats geweld gebruikten.'
Door dsl
AANGERADEN