Nelson naar halve finale Eurosong

© belga

Soulzanger Nelson zette een stap naar de eindstrijd van Eurosong. Hij won de derde voorronde voor Geena Lisa; beiden mogen naar de halve finale.

Peter Vantyghem

De derde van vier voorrondes stond gisterenavond op een wat hoger niveau dan vorige week, toen Ishtar er met kop en schouders bovenuit stak door eenvoudig, gemeend en complexloos muziek te spelen, vanuit het hart.

Die rol van eenvoudige-act-met-een-hart was deze keer weggelegd voor Nelson, een Antwerpenaar met Kaapverdische roots. De man had niet alleen een mooie soulballad mee, maar verpakte het geheel ook op de enige juiste manier: achter een witte vleugelpiano zong hij met volle overgave, terwijl een smaakvol trio op barkrukken achter hem het koor zong. ‘If I can’t find love’ had klasse, en stijl. Of het past op het songfestival of niet, is lang niet zeker, maar het publiek stemde de zanger graag naar de halve finale.

Marcel Vanthilt, die vorige week alle variaties in de vrolijke sport van het afbreken uitgeprobeerd had, vond het best, en keek daarna ook met enige vertedering naar Geena Lisa, die een liedje van Yves Barbieux (Urban Trad) zong. Het was een slimme act: de modale klank van de draailier kan wellicht Oost-Europese oren beroeren, en de electro-folk kreeg een mechanische choreografie mee die naar Kraftwerk geurde. Bovendien bleef ‘Wheel of time’ meteen in het geheugen vastklitten. La Lisa werd tweede.

De andere drie acts hebben op het songfestival niet veel te zoeken. Di Bono, het vroegere Silverene, bracht koele design-rock die in zijn genre het beste was wat we tot dusver in deze voorrondes hoorden. Ook hier wat electro in de stijl, maar of je daarmee een publiek kan veroveren dat zich de voorbije jaren enkel liet veroveren door platte kitsch of een flinke dosis romantiek, is veel te onzeker. Di Bono kreeg het minste punten.

Ellis-T zal het wel niet fijn gevonden hebben dat de jury dit jump-moment afkraakte, maar het trio van Sabrina Gust (16) was nog wat jong om te overtuigen. ‘My Music’, een liedje van Milk Inc.-mens Regi Pinxten, had de vrolijke frisheid die een mens in een aerobic-les voor hupse meiden verwacht, maar niet op een podium in Belgrado.

Tabitha Cycon, die vijf jaar geleden de finale van de eerste

Idool

-competitie haalde, heeft intussen de tijd genomen om als zangeres te groeien. ‘Rumour has it’ riep vooral flower power-muziek in gedachten, wat compleet vloekte met de act die recht uit een doordeweeks kantoor leek neergedaald. De stem was er, maar een iets te clichématige song en een ronduit slechte choreografie verraadden dat dit het betere amateurwerk was.

Aangeboden door onze partners

Lees ook