N-VA duidt zaterdag Vlaamse lijsttrekkers aan

Bron © belga
BRUSSEL - De partijraad van de N-VA duidt zaterdag de lijsttrekkers aan voor de Vlaamse verkiezingen van 7 juni. Verwacht wordt dat de Vlaamse parlementsleden Geert Bourgeois (West-Vlaanderen), Helga Stevens (Oost-Vlaanderen), Mark Demesmaeker (Vlaams-Brabant) en Jan Peumans (Limburg) in hun provincie de lijst trekken. Partijvoorzitter Bart De Wever trekt wellicht in Antwerpen.
De partijtop wil niet veel kwijt over de lijstvorming. Komende zaterdag moet de partijraad, het hoogste partijorgaan na het ledencongres, zijn zeg doen over de beschermde plaatsen op de lijsten.

Voorzitter Bart De Wever zei dinsdag enkel dat de zetelende Vlaamse parlementsleden een prominente plaats krijgen bij de komende verkiezingen.

De Vlaamse lijsten zullen dus normaal gezien getrokken worden door mensen uit het Vlaams parlement. Uitzondering wordt wellicht Antwerpen. Het is zo goed als zeker dat het stemmenkanon De Wever, die nu in de Kamer zetelt, de lijst daar trekt.

Wordt hij lijsttrekker en raakt hij verkozen, dan stapt De Wever over naar het Vlaams parlement. 'Wie een lijst trekt, moet de ambitie hebben om te gaan zetelen', zei hij dinsdag.

Europese lijst

Wie de Europese N-VA-lijst trekt, is nog niet uitgemaakt. Huidig europarlementslid Frieda Brepoels blijft in elk geval 'Europees boegbeeld' van de N-VA, maar met minder Belgische zetels in het Europees parlement is het is niet ondenkbaar dat partijboegbeeld De Wever ook de Europese lijst trekt. 'Pas in maart zal helemaal duidelijk zijn wie welk karretje trekt', zegt De Wever.
Door dsl
AANGERADEN