VRT-correspondent tijdlang opgepakt in China

Bron © VRT

Foto: ap

Brussel - VRT-correspondent Tom Van de Weghe is een tijdlang opgepakt door de Chinese politie toen hij een reportage wilde maken in de door de aardbeving verwoeste Chinese provincie Sichuan. Zijn materiaal werd in beslag genomen.
Van de Weghe wilde terugkeren naar de zwaar getroffen dorpen Juyan en Dujiangyan. Maar de politie liet geen enkele journalist toe, ondanks de speciale perskaarten. Hij werd opgepakt en twee uur vastgehouden. Al zijn materiaal is in beslag genomen.

'Er blijkt een heuse klopjacht op persmensen bezig. Via wegblokkades op de toegangswegen worden alle voertuigen uitgekamd door politie en militairen. De repressie is minstens even erg als wat ik meemaakte kort na de Tibet-crisis. Toen werd ik ook een tijdlang vastgehouden op weg naar een Tibetaans klooster', zegt Van de Weghe.

'Het optreden van de politie heeft alles te maken met het groeiend protest van boze ouders die hun kinderen hebben verloren toen hun school instortte. Ze klagen overheidsambtenaren aan voor corruptie, want veel scholen blijken ingestort omdat ze slecht gebouwd zijn', zegt Tom Van de Weghe.

Op sommige plekken ligt alleen de school plat, terwijl alle omringende gebouwen nog overeind staan. De ouders eisen een onderzoek.

Veel ouders werden vandaag gedwongen om binnen te blijven en niet op straat te komen. 'Ze blijken nu niet alleen hun kind kwijt te zijn, maar ook hun stem', zegt Van de Weghe.
Door svh
AANGERADEN