SP.A wil initiatief van De Gucht na oppakken VRT-correspondent

Bron © belga
BRUSSEL - Kamerlid Bruno Tuybens (SP.A) dringt er op aan dat minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) bij de Chinese autoriteiten opheldering vraagt over de omstandigheden van de vrijheidsberoving van VRT-correspondent Tom Van de Weghe.
Hij wil ook dat De Gucht er op aandringt dat China maatregelen neemt om dergelijke gebeurtenissen in de toekomst te vermijden. Dat het om een journalist gaat, is volgens Tuybens een verzwarende omstandigheid.

Het socialistisch Kamerlid herinnert eraan dat China, na de toewijzing van de organisatie van de Olympische Spelen aan Peking, had beloofd stappen vooruit te zullen zetten op het vlak van milieu en de persvrijheid. Het oppakken van Van de Weghe is volgens Tuybens alvast niet van die aard om te bewijzen dat er vooruitgang werd geboekt.

Hij merkt ook op dat de VRT-correspondent louter een reportage wilde maken over door de aardbeving getroffen stadjes. 'Als Karel De Gucht de duimschroeven wil aanspannen voor de Congolese autoriteiten, dan moet hij hetzelfde mensenrechtenargument toepassen op andere landen', zegt Tuybens.

Toevallig bespreekt de plenaire Kamer later op de dag een resolutie over China en de situatie in Tibet.
Door svh
TOP 10 MEEST GELEZEN