Luc Lamine onderneemt geen juridische acties

© bdw

BRUSSEL - De gewezen Antwerpse politiechef Luc Lamine ziet voorlopig af van juridische acties tegen journalisten en politici wegens bepaalde uitspraken en beschuldigingen die in 2003 zijn ontslag inluidden. Dat meldt zijn advocaat, Piet Van Eeckhaut, woensdag.

bvb

"De actie van Luc Lamine tot moreel en materiaal herstel heeft in elk geval de betekenis van een signaal", luidt het in een persbericht van de advocaat. Volgens Van Eeckhaut heeft zijn cliënt door zijn onterecht ontslag "drie jaar van onrechtvaardig lijden" meegemaakt. Ook zijn vrouw, zijn zoon en ouders leden onder de zaak.

"Omdat die drie jaren van donker en onrechtvaardig lijden nog niet zijn uitgewist, heeft mijn cliënt de schade-eisen geformuleerd, scherp en ook in geldbedragen", aldus de advocaat. Op advies van zijn advocaten nam Lamine nu de beslissing om te wachten met juridische acties.

Meester Van Eeckhaut zegt dat Luc Lamine verschillende mensen dankbaar is omdat zij hem als onpartijdige rechters hebben behandeld. "Onder de indruk van hun optreden blijft de eerbied van Luc Lamine voor de rechtsstaat totaal."

Luc Lamine zal ook niet meer op de zaak terugkomen. Volgens zijn advocaat zal hij zich "met nooit gebroken moed" volledig aan zijn nieuwe politietaken wijden, maar betreurt hij wel dat hij niet is kunnen terugkeren als korpschef in Antwerpen.

Lamine werkt nu voor de federale politie als adviseur-generaal in het kader van het Beneluxverdrag. Hij stippelt strategieën uit om de grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken.

LEES OOK

Nu in het nieuws