Groen! bekritiseert besparingen van Pascal Smet

© *

Groen! is niet te spreken over bepaalde besparingen die Vlaams minister Pascal Smet (sp.a) wil doorvoeren in het onderwijs. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman nam de besparingsplannen door en 'kwam tot enkele onaangename verrassingen', aldus Meuleman.

tdm

De Vlaamse regering keurde vrijdag het besparingsvoorstel van minister Smet goed. Daarin staat dat volgend jaar 72 miljoen euro zal worden bespaard op onderwijs.

Groen! heeft kritiek op de concrete besparingsmaatregelen van Smet. 'De onderwijsvernieuwingen die in de vorige legislatuur zorgvuldig werden opgebouwd, zoals de Brusselpremie, het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen (GOK), het mentorschap, de proeftuinen,... gaan één voor één voor de bijl', stelt onderwijsspecialiste Meuleman.

Eén van de besparingsmaatregelen die Meuleman absoluut niet begrijpt is die rond volwassenenonderwijs. Die consortia zullen op twintig procent van hun werkingsbudget moeten besparen. 'Dat is de zoveelste kortzichtige besparingsmaatregel van Smet. In tijden van crisis bespaart Smet op de crisismanagers', stelt Meuleman. Dat is volgens Meuleman niet alleen 'een quasi onmogelijke opgave', maar ook een 'kortzichtige besparingsmaatregel'. Zij wijst erop dat voormalig minister Frank Vandenbroucke de consortia en samenwerkingsverbanden had ingevoerd om het volwassenenonderwijs te stroomlijnen. 'Het is absurd dat Smet bespaart op een maatregel die er net voor moet zorgen dat er wordt bespaard', stelt Meuleman. 'Op korte termijn lijkt dit misschien een aantrekkelijke en vooral gemakkelijke optie. Op lange termijn is dit een grote en dure vergissing', besluit de Groen!-politica.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten