Didier Bellens verdient tot 2,2 miljoen per jaar

Bron © belga, eigen berichtgeving

Foto: rr

BRUSSEL - Didier Bellens, de gedelegeerd bestuurder van Belgacom, zal tijdens zijn nieuwe mandaat van zes jaar tussen de 1,9 miljoen en de 2,2 miljoen euro bruto per jaar verdienen, schrijft Le Soir. Kamerlid Bruno Tuybens wijst erop dat het loon van Bellens nog een stuk hoger kan liggen.
Een van de voorwaarden van de regering om de termijn van de gedelegeerd bestuurder te verlengen, was dat Bellens een 'substantiële' vermindering van zijn salaris moest aanvaarden.

Bellens heeft in de nieuwe regeling recht op een basissalaris van 910.278 euro per jaar, inclusief vakantiegeld en dertiende maand. Daarnaast zal er elk jaar een bonus worden toegekend in functie van de resultaten van de onderneming. Tenslotte heeft Bellens recht op opties die worden toegekend, volgens de prestaties.

Als Bellens de door de regering vooropgestelde doelstellingen bereikt, strijkt hij elk jaar bruto 1.917.778 euro op. Doet hij echter beter, dan ontvangt Bellens een bonus die kan stijgen tot 105 procent van zijn jaarlijks salaris. In dat geval verdient de Belgacombaas bruto een totaalbedrag van 2.188.978 euro.

Doelstelling

In vergelijking met het oude contract is het salarispakket van de heer Bellens verminderd met 29,8 procent wanneer hij de vooropgestelde doelstellingen haalt, en met 45,9 procent indien hij die doelstellingen maximaal overschrijdt, zegt minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte.

Bovendien is de vergoeding voor een eventuele verbreking van het contract verminderd van 8.196.718 euro naar 910.278 euro.

'We hadden ons geëngageerd om het salarispakket van de heer Bellens marktconform te maken en proportioneel met de bevoegdheden die hij uitoefent. Het is essentieel dat overheidsbedrijven een voorbeeld zijn op het vlak van verloning van hun leiding. Dat is wat nu gebeurd is', zegt Vervotte.

Opties

Bruno Tuybens (SP.A), de vroegere staatssecretaris voor Overheidsbedrijven, beaamt de cijfers maar merkt op dat Bellens een mooie bonus kan opstrijken wanneer bij het verstrijken van die opties de waarde van het aandeel Belgacom gestegen is.

Tuybens vraagt zich af of de regering een correcte inschatting heeft gemaakt van het salaris van de Belgacom-topman. Op zijn parlementaire vraag hierover in de kamercommissie Infrastructuur antwoordde minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte maandag dat de regering bij de berekening van Bellens' loon de vergelijking heeft gemaakt met andere Bel-20 bedrijven, de telecomsector in Europa en andere overheidsbedrijven.

'De vergelijking met toplonen in andere overheidsbedrijven heeft daarin alleszins weinig doorgewogen', zegt Tuybens. 'Anders zou de verloning van Bellens een stuk lager liggen.' Bovendien zijn er in Europa maar weinig telecombedrijven waarin de overheid nog voor de helft participeert. Belgacom loopt dus minder financiële risico's vergeleken met zijn buitenlandse sectorgenoten.

'De verloning van Bellens is duidelijk aan de hoge kant. Het lijkt erop dat de regering is gezwicht voor bepaalde krachten, terwijl er toch alternatieven waren', besluit Tuybens. Hij hint onder meer op de vervanging van Bellens.

Het nieuwe mandaat van Belgacom-topman Didier Bellens gaat in vanaf maart 2009.
Door kld
TOP 10 MEEST GELEZEN