'Wereldbekercrossen zijn wel degelijk zinvol'

Peter Van Den Abeele, coördinator van het veldrijden in de Internationale Wielerunie UCI, is er niet over te spreken dat enkelen personen de wereldbekercrossen liever afgeschaft zouden zien. Een van die voorstanders om het boeltje op te doeken is Paul Herygers, zestien jaar geleden nog winnaar van de eerste editie van het regelmatigheidcriterium.

loa

"Paul Herygers stelt dat de wereldbekercrossen weggegooid geld zijn en dat die middelen beter zouden benut worden om aan een degelijke jeugdopleiding te doen. René Vermeiren, die zetelt binnen de UCI-crosscommissie als vertegenwoordiger van de organisatoren, gaat zelfs nog een stapje verder. Hij geeft aan dat de wereldbekercrossen een achteruitgang betekenen voor het veldrijden. Deze dwaze uitspraken zijn bij mij in een verkeerd keelgat geschoten", reageerde Van Den Abeele. "Temeer omdat die mensen niet weten waarover ze het hebben. Wat betreft de opleiding van de jeugd is dat een taak voor elke nationale federatie en dat is zeker geen job voor de UCI."

"Als we enkele statistieken bekijken van de afgelopen veldritten dan stel ik enkel vast dat in Koksijde er renners aan de start verschenen van 16 verschillende nationaliteiten. In het Nederlandse Pijnakker waren dat er 17, in het Tsjechische Tabor 14 en in Kalmthout opnieuw 17. Onze hoofdvogel, Heusden-Zolder, moet dan nog komen, dit in een periode dat de crossen nog aan interesse bijwinnen tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode. De ideale weg om de veldritsport te internationaliseren is er juist door die wereldbekerwedstrijden te organiseren. Het veldrijden moet buiten België ook groot worden."

"In ons land zijn er misschien wel teveel crossen. Daar zou eigenlijk een halt aan moeten komen. In België, of neen zeg maar liever Vlaanderen, maken ze de sport zelf kapot door een te drukke kalender. Wat gaat er gebeuren als Sven Nys of Bart Wellens afhaken? Er is natuurlijk al opvolging met onder andere Niels Albert maar kijk naar wat gebeurde in Zwitserland. Daar heerste vroeger ook een hoogconjunctuur van toppers, maar waar staat dat land nu? Trouwens Sven Nys gaf eerder al aan dat het veldrijden ook buiten Vlaanderen aan populariteit moet inwinnen. De wereldbekercrossen worden, dankzij de UCI, nu live op televisie gebracht. Interessant voor de sponsors en zo brengt men de toppers over heel de wereld in beeld en maakt men reclame voor die sporttak. De wereldbekerwedstrijden afschaffen is het meest absurde wat je kan doen. Integendeel. Dat concept moet niet alleen behouden, maar ook versterkt worden."

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten