België daagt Senegal voor Internationaal Hof

© afp

België heeft Senegal voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag gedaagd omdat het land weigert de vroegere Tsjadische president Hissène Habré te vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid en marteling. Volgens België schendt de West-Afrikaanse staat daarmee het volkenrecht.

dsl

Sinds hij in 1990 door rebellen werd verdreven, woont Habré in een dure villa in de Senegalese hoofdstad Dakar. Volgens een Tsjadische onderzoekscommissie kwamen onder zijn acht jaar durende bewind tienduizenden politieke tegenstanders om het leven.

Een rechtbank in Tsjaad veroordeelde hem in 2008 wegens misdaden tegen de staat bij verstek ter dood.

België dringt er al jaren op aan dat Habré in Senegal wordt berecht of aan België wordt uitgeleverd voor een proces, waarin hij is aangeklaagd door Belgische staatsburgers van Tsjadische afkomst.

België vraagt het ICJ tevens Senegal te verplichten om Habré tijdens de zaak onder huisarrest te plaatsen, om te voorkomen dat hij het land verlaat.

'Gerechtelijk imperialisme'

De Senegalese advocaat van Habré, El Hadj Diaouf, bestempelde de Belgische stap als een 'nieuw soort gerechtelijk imperialisme'. 'België moet zijn koloniale manieren opgeven. Het moet de Afrikaanse Unie respecteren, die Senegal het recht heeft gegeven Habré te berechten. En Senegal is daarmee bezig', zei hij.

Minister van Justitie Madicke Niang zei vorig jaar dat Habré niet twee keer voor bijna dezelfde aanklachten kan worden berecht.

Human Rights Watch stelt dat het doodvonnis in Tsjaad is uitgesproken voor een andere zaak dan die in Senegal, waar Habré terecht zou moeten staan voor oorlogsmisdaden. De mensenrechtenorganisatie ziet in de Belgische maatregel 'een belangrijke stap om te verzekeren dat Habré niet aan berechting ontsnapt'.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten