SP.A-top wil Tuybens niet in Vlaams parlement

Bron © belga

Foto: srd

BRUSSEL - Bruno Tuybens (SP.A) zal na de verkiezingen van 7 juni dan toch niet naar het Vlaams parlement verhuizen. In plaats van de tweede plaats op de Oost-Vlaamse lijst in te vullen, zal de gewezen staatssecretaris de lijst duwen. De switch komt er op vraag van de Vlaamse SP.A-top, zegt Tuybens.

Normaliter zou Tuybens de tweede plaats invullen op de Oost-Vlaamse lijst. Maar op de nieuwe lijst, die zaterdag door het provinciaal bestuur werd vastgelegd, staat het kamerlid onderaan bij de effectieven, samen met de Gentse burgemeester Daniël Termont.

 Lijsttrekker wordt huidig kamerlid Freya Van den Bossche. De tweede en derde plaats worden ingevuld door Vlaams parlementslid Kurt De Loor en de Gentse schepen Fatma Pehlivan. Eerste opvolger wordt Bart Van Malderen, die ook al in het Vlaams parlement zit.

Volgens Tuybens werd in onderling overleg afgezien van het oorspronkelijke scenario. De huidige Vlaamse parlementsleden uit Oost-Vlaanderen maken nu meer kans om hun parlementaire werk voort te zetten, luidt het. Bovendien zouden met Van den Bossche op de eerste en Tuybens op de tweede plaats, twee Oost-Vlamingen uit de Kamer verhuizen.

De Vlaamse socialisten hebben in Oost-Vlaanderen vijf zetels te verdedigen. Tuybens, die burgemeester is van Zwalm, merkt wel op dat hij absoluut zijn steentje wil bijdragen aan de campagne. 'Ik heb er bijzonder veel zin in.'

Door dsl
AANGERADEN