AB InBev en Cofinimmo maken slechte beurt in Bel20

© belga

Op Euronext Brussel is de Bel20 vrijdag fors in het rood geëindigd. Het verlies van de sterindex was vooral te wijten aan AB InBev, en in mindere mate aan GDF Suez en GBL.

kld/wdp

Ook elders in Europa stelden beleggers hun winsten veilig, na een rally van zes dagen. Barre vooruitzichten van KLM-Air France en Philips drukten de stemming.

De Bel20 sloot met een verlies van 1,8 procent op 1.751,56 punten. De index telde slechts 5 stijgers, waarvan Dexia (+4,6% tot 2,86 euro) de opmerkelijkste.

Vooral AB InBev tekende voor het indexverlies. De bierbrouwer gaf 5,56 procent prijs tot 20,29 euro. Beleggers zijn niet zo gelukkig met het grote aantal aandelenopties dat de groep wil uitkeren. AB InBev wil in totaal 43 miljoen aandelenopties uitkeren aan kaderleden en het personeel, zo blijkt uit de agenda van de gewone en buitengewone algemene vergadering, die gepland is voor 28 april.

Bij de start was het vooral uitkijken naar wat Cofinimmo zou doen. De handel in de vastgoedbevak werd donderdag opgeschort voor de plaatsing van 962.485 eigen aandelen, een operatie die nu met succes is afgerond. De aandelen werden geplaatst tegen een prijs van 75 euro, wat een korting van 9,6 procent op Cofinimmo's laatste koers van woensdag betekent. Als gevolg hiervan stond de koers vrijdag zwaar onder druk: beleggers stuurden het aandeel 5,4 procent tot 78,50 euro.

Met de ingreep haalde Cofinimmo 72 miljoen euro op, geld dat zal gebruikt worden om de toegezegde verbintenissen in 2009 te kunnen financieren. Cofinimmo kampt immers met een relatief hoge schuldgraad (52,7% op einde 2008) en moet dus alternatieve financieringsbronnen aanwenden. Eerder op de week kondigde de groep ook al aan om voor 111 miljoen euro activa van de hand te willen doen.

Analist Ruud van Maanen van Rabo Securities juicht de initiatieven van Cofinimmo om de schuldgraad terug te dringen toe, maar waarschuwt ervoor dat de bevak daarmee nog niet op het droge is. De analist verwacht het komende jaar nog meer afwaarderingen op de activa waardoor de schuldgraad weer zal stijgen. Verdere maatregelen dringen zich dus op, aldus de analist.

De financiële waarden presteren verdeeld. Dexia stond bovenaan en ook KBC zette zijn remonte verder met een koerswinst van 1,1 procent tot 12,80 euro. De Fortis-holding kreeg in de loop van de dag een forse klap maar kon de schade beperken tot een verlies van 0,3 procent op 1,45 euro.

Op de brede ging Galapagos fluks hoger. Het aandeel steeg 2,7 procent tot 6,4 euro. De biotechnologiegroep start een eerste eigen product in klinische fase I voor de behandeling van reumatoïde artritis. Voor de klinische fase ging Galapagos een alliantie aan met Janssen Pharmaceutica uit Beerse. Als het middel succesvol blijkt en op de markt komt, zal Galapagos in totaal 776 miljoen euro ontvangen als compensatie voor de onderzoekskosten, plus royalties op de verkoop van meer dan 10 procent.

Punch International gaat een herstructurering doorvoeren bij dochter Punch Powertrain te Sint-Truiden. Daarbij verliezen 100 van de 220 personeelsleden hun baan. Het aandeel Punch reageerde positief: +3,55 procent tot 10,20 euro. Ook zusterbedrijf Punch Telematix imponeerde. Het aandeel won 14,4 procent tot 1,35 euro.

De scheepvaartgroep CMB (-5,5% tot 16,78 euro) werd afgestraft. CMB gaat over 2008 een totaal dividend uitkeren van 2,24 euro, minder dan de 3 euro over 2007. De groep zei ook dat 2009 een jaar van uitdagingen wordt.

Ook de gastankerrederij Exmar gaat het dividend verlagen, van 30 eurocent netto naar 7,5 eurocent. Exmar sloot 2008 af met een bedrijfsresultaat van 79,4 miljoen dollar en een nettoverlies van 62,6 miljoen dollar. Het aandeel bleef roerloos als de Mona Lisa op 7 euro.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten