Cornu vervangt Maurice Lippens als bestuurder bij Belgacom

Op de algemene vergadering van Belgacom, woensdag in Evere, werd Jozef Cornu met 88,51 procent van de stemmen verkozen tot bestuurder. Zijn mandaat loopt tot 2015. Cornu vervangt Maurice Lippens, die na het Fortis-drama begin oktober vorig jaar ontslag nam als bestuurder bij Belgacom. Lippens kreeg voor die functie in 2008 een vergoeding van 33.250 euro bruto, zo blijkt uit het jaarverslag van Belgacom.

svh

De algemene vergadering van het telecombedrijf bevatte geen verrassingen. De sfeer was rustig en alle agendapunten werden, veelal met een overgrote meerderheid, goedgekeurd. Er waren amper kritische vragen. Ruim 237 miljoen van de in totaal 320 miljoen stemgerechtigde aandelen was aanwezig. Zo zetten de aandeelhouders woensdag het licht op groen voor een dividend van 2,18 euro bruto, dat (na het interim-dividend in december) op 17 april zal worden uitbetaald.

Macht Bellens ingeperkt

Daarnaast werd op een buitengewone algemene vergadering ook een agendapunt goedgekeurd waardoor voortaan de leden van het directiecomité door de raad van bestuur worden benoemd en ontslagen. Dat gebeurt na voordracht van de CEO en na raadpleging van het benoemings- en bezoldigingscomité. Hiermee wordt de macht van CEO Didier Bellens ingeperkt. Het voorbije jaar ontstond er nog een rel rond de herbenoeming van Bellens, waaruit bleek dat sommige leden van de raad van bestuur hem liever kwijt dan rijk waren. De CEO kon uiteindelijk, tegen een lager loon onder druk van de overheid, zijn contract met zes jaar verlengen. Voorzitter Theo Dilissen zei woensdag bij de opening van de algemene vergadering "dat de raad van bestuur en de directie nu op één lijn zitten".

Bellens ontving vorig jaar een vergoeding (basisloon en variabel) van 1,372 miljoen euro, plus 82.967 aandelenopties en een storting voor aanvullend pensioen van 566.606 euro. Het nieuwe contract van Bellens voorziet in een basisloon van 910.278 euro plus een targetbonus van 775.000 euro. Daarbovenop ontvangt hij aandelenopties die (indien de doelstellingen worden gehaald) overeenkomen met 60 procent van het jaarlijkse basisloon en een aanvullend pensioenplan van 73.495,45 euro per jaar.

Nog geen duidelijkheid over resultaten

Hoe het Belgacom de voorbije maanden financieel verging, wilde Bellens na afloop van de algemene vergadering niet kwijt. "Wij zijn een beursgenoteerd bedrijf en vragen geduld tot begin mei", aldus de CEO. Bellens liet verstaan dat de consumentendivisie van Belgacom weinig impact ziet van de crisis. Bij de bedrijvendivisie is de crisis wel voelbaar, maar de resultaten liggen binnen de verwachtingen, zo luidde het. Bellens wees er nog op dat het vierde kwartaal van 2008 een goed kwartaal was voor Belgacom, "en toen was er ook al crisis".

Met betrekking tot de impact van de opgelegde verlaging van roamingtarieven en de tarieven voor mobiel internet, werd volgens de topman al rekening gehouden in de prognoses van het bedrijf.

Gevraagd naar de mogelijke komst van een vierde gsm-operator, antwoordde Bellens dat dit ingaat tegen de tendens van meer consolidatie. "Ook in Frankrijk is er een vierde licentie opengesteld, maar nog geen kandidaat en dat is nochtans een grote markt". Volgens Bellens is zo’n vierde licentie "alleen goed nieuws voor de staat". Hij riep op om een mogelijke vierde speler op dezelfde manier te behandelen als de bestaande operatoren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten