N-VA eist onmiddellijke start tuchtprocedure

De N-VA eist dat de Vlaamse regering onmiddellijk een tuchtprocedure opstart tegen de drie burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek. 'De enige uitkomst kan voor de N-VA de afzetting zijn. Voor de zoveelste keer leven zij de Vlaamse taalwetgeving niet na', stellen N-VA'ers Mark Demesmaeker en Ben Weyts woensdag in een persbericht.

avb

Voor Vlaams parlementslid Demesmaeker is de maat vol. Hij vraagt zich af 'hoe lang de Vlaamse regering zich nog belachelijk zal laten maken door deze drie fransdolle adellijke FDF-burgemeesters'. 'Als een gewone burger de wet herhaaldelijk overtreedt, wordt hij gestraft. Waarom deze drie heren dan niet?', vraagt hij zich af.

Daarom vraagt hij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen om in te grijpen. 'Het wordt tijd dat hij eindelijk eens doet wat hij moet doen: optreden en de tuchtprocedure tegen deze heren opstarten. Het resultaat kan niet anders dan de afzetting zijn.'

N-VA-Kamerlid Weyts wijst op de link tussen de betrokken FDF-burgemeesters (inclusief voorzitter Olivier Maingain) met de federale regering, met name via de MR van Didier Reynders. 'Blijkbaar hebben CD&V en Open Vld geen enkel probleem met het FDF', aldus Weyts.

'Enkele weken geleden mocht FDF-staatssecretaris Clerfayt de gegarandeerde vertegenwoordiging van Vlamingen in Brussel nog een vorm van 'apartheid' noemen. Nu mogen de FDF-burgmeeesters in de Vlaamse rand zelfs ook de taalwetgeving aan hun laars lappen. En dat allemaal onder leiding van de voorzitter van een federale regeringspartij', stelt Weyts.

Weyts zal federaal minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de verkiezingen, hierover woensdagnamiddag ondervragen in de Kamer.

LEES OOK

Nu in het nieuws