Damien Thiéry met eieren bekogeld in Halle

Bron © belga
HALLE - Een tiental militanten van het Vlaams Belang en Voorpost hebben vrijdagavond in Halle Damien Thiéry (UF) en een gerechtsdeurwaarder proberen te verhinderen om de afwezigheid van aanplakborden vast te stellen.

Damien Thiéry, die beschermd werd door een politiekordon, kreeg hierbij enkele eieren naar het hoofd geslingerd. De gerechtsdeurwaarder kon uiteindelijk onder politiebescherming de vaststelling uitvoeren. Dat werd ter plaatse vernomen.

Toen de militanten de weg wouden versperren naar de plek waar zich voordien de aanplakborden bevonden, kwam het tot een trekken en duwen met de politie die Thiéry beschermden. De militanten schreeuwden slogans als 'cyaankali voor het FDF' en 'Waalse ratten, rol uw matten'.

'Dit is waar de democratie in België voor staat, dit is niet meer aanvaardbaar. Het wegnemen van de aanplakborden is illegaal. Ik zal een klacht neerleggen bij de rechtbank in Brussel', zei een aangeslagen Thiéry.

De reden voor de komst van Thiéry en de gerechtsdeurwaarder was de verwijdering van de aanplakborden door de stad Halle donderdag. De gerechtsdeurwaarder moest volgens Thiéry vaststellen dat het onmogelijk is de beslissing van de rechtbank, die woensdag het ophangen van Franstalige affiches toeliet, te laten respecteren.

Volgens de Halse burgemeester Dirk Pieters (CD&V) werden de aanplakborden alleen om veiligheidsredenen verwijderd. 'Wij vreesden voor rellen tussen Franstalige en Vlaamse extremisten aangezien Thiéry in de media verkondigde dat hij met een aantal mensen affiches zou komen plakken. De verwijdering van de borden is voor alle politici nadelig, niet alleen voor de Franstaligen', zei de burgemeester.

Thiéry was de enige politicus van het UF die was afgezakt naar Halle. De overige politici haakten af omdat ze niet het spel van de 'flamingante fascisten' wilden spelen.
 

Door svh
AANGERADEN