Geen problemen in faciliteitengemeenten

Hoewel de communautaire problemen in de Vlaamse rand de jongste dagen weer hoog opliepen, verloopt de stembusgang er zonder problemen. Dat blijkt uit een rondvraag in de faciliteitengemeenten.

dgs

Ook in Halle, waar het twee keer tot incidenten kwam naar aanleiding van het Franstalig protest tegen het feit dat het stadsbestuur de openbare aanplakborden enkel ter beschikking stelde van Vlaamse partijen, waren er geen problemen.

Vele Franstaligen in faciliteitengemeenten brachten de eerste Franstalige oproepingsbrief die zij toegestuurd kregen mee naar het stembureau. Omdat hierbij de omzendbrief-Peeters niet gerespecteerd werd, kregen zij nadien nog een nieuwe brief van de gouverneur van Vlaams-Brabant. Volgens de Linkebeekse burgemeester Damien Thiéry zijn de meeste Franstaligen opgedaagd met de Franstalige brief die Linkebeek hen toestuurde.

Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt stuurde enkele dagen terug nog een omzendbrief waarin hij de voorzitters van de stembureaus opdroeg alle oproepingsbrieven te aanvaarden. De Padt verkondigde dat standpunt al eerder in de Kamer. Diverse Vlaamse politici in de rand zijn daar niet over te spreken. Volgens Anne Sobrie, Vlaams schepen in Sint-Genesius-Rode, heeft om die reden vrijdag in haar gemeente nog een secretaris van een stembureau geweigerd om te zetelen.

Zowel Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem als Kraainem verstuurden de oproepingsbrieven volgens taalaanhorigheid. Dat betekent dat Franstaligen meteen een oproepingsbrief in het Frans toegestuurd kregen, terwijl de omzendbrief-Peeters stipuleert dat deze eerst naar iedereen in het Nederlands moet verzonden worden, waarna Franstaligen een exemplaar in hun taal kunnen aanvragen. Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Marino Keulen droeg hierna de gouverneur op om nieuwe oproepingsbrieven te versturen.

"Het stuit tegen de borst dat minister De Padt vernietigde beslissingen over het versturen van rondzendbrieven zomaar naast zich neerlegt", aldus Anne Sobrie. Ook Jan Walraet van de Vlaamse eenheidslijst in Wezembeek-Oppem is ontevreden. "De Padt legitimeert op die manier het versturen van foute oproepingsbrieven. Het kan toch niet dat iemand onwettige kiesbrieven stuurt en dat je vervolgens gewoon mee mag gaan stemmen", aldus Walraet.

Nu in het nieuws