Politici weigeren te stemmen voor EU-verkiezingen

Bron © BELGA
LENNIK -

In de Vlaamse rand rond Brussel hebben zondagmorgen enkele politici wegens de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde geweigerd om een stem uit te brengen voor de Europese verkiezingen. Voor zover bekend gaat het om de Lennikse burgemeester Willy De Waele (Open VLD) en uittredend Vlaams parlementslid en schepen Mark Demesmaeker (N-VA), tevens schepen in Halle. Beiden hadden hierover geen afspraak gemaakt.

"Ik heb geweigerd te stemmen voor de Europese verkiezingen omdat die stemming volgens mij wegens de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en het arrest daarover van het Grondwettelijk Hof uit 2003 compleet ongrondwettelijk is. In de 35 gemeenten van Halle-Vilvoorde kunnen bovendien tientallen kandidaten uit het Waalse kiescollege stemmen halen, terwijl het omgekeerde voor Vlaamse kandidaten niet het geval is. Als dat geen discriminatie is, begrijp ik het niet meer", aldus De Waele.
 
In de aanloop naar de verkiezingen voerden tal van gemeenten uit Halle-Vilvoorde actie tegen de niet-splitsing van de kieskring. Zo weigerden een 15-tal gemeenten kieslijsten samen te stellen en kiesbrieven te versturen voor de EU-verkiezingen. Die taak werd overgenomen door de Vlaams-Brabantse gouverneur. 
 
Tal van andere gemeenten beslisten geen openbare plakborden te plaatsen voor de verkiezingen om op die manier Franstalige kiesaffiches uit het straatbeeld te weren. In Halle werd op deze borden geen ruimte ter beschikking gesteld van Franstalige partijen en Affligem besliste ze te overplakken met witte exemplaren.
Door dgs
AANGERADEN