Raadkamer doet op 14 juli uitspraak over Saskia De Coster

De Brusselse raadkamer zal op 14 juli beslissen of schrijfster Saskia De Coster zich moet verantwoorden voor de correctionele rechtbank. De auteur van 'Eeuwige Roem' en 'Jeuk' had op 20 september 2008 een lezersbrief gestuurd naar De Standaard waarin ze kritiek uitte op Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche en had die brief ondertekend met de naam van Noël Devisch, de ere-voorzitter van de Boerenbond en voorganger van Vanthemsche.

svh

Vanthemsche had in een opiniestuk de vleesconsumptie en -productie verdedigd en in de open brief die De Coster onder valse naam schreef liet ze doorschijnen dat Devisch het niet eens was met zijn opvolger. De valse brief veroorzaakte heel wat ophef en Noël Devisch diende klacht in bij het Brusselse gerecht.

Het parket vroeg vandaag, samen met de advocate van Devisch, om de schrijfster door te verwijzen naar de corrrectionele rechtbank. Volgens de advocaat van De Coster, meester Pieter Helsen, is er van een misdrijf geen sprake. 'Er was hoegenaamd geen kwaad opzet', zei de advocaat. 'Mijn cliënte heeft zich nooit willen voordoen als de echte Noël Devisch, het ging alleen om een parodie. Dat had ook duidelijk moeten zijn voor wie die brief las. De inhoud strookte op geen enkele manier met eerdere standpunten of zelfs maar met de figuur van meneer Devisch.'

Meester Helsen hoopt dan ook op een buitenvervolgingstelling of minstens op een opschorting voor zijn cliënte. De schrijfster zelf is totaal verrast door de omvang die de zaak heeft genomen. 'Ik had nooit verwacht dat De Standaard die brief zou publiceren. De inhoud was zo overdreven dat het totaal onwaarschijnlijk was dat Noël Devisch dit had geschreven', zei Saskia De Coster dinsdag aan de raadkamer. 'Toen die brief toch verscheen, hoopte ik dat het wel zou koelen zonder blazen, daarom heb ik me pas bij meneer Devisch verontschuldigd toen hij klacht indiende.

Saskia De Coster ontkende ook dat er enige link zou zijn tussen de brief en de partij Groen!, hoewel die vanop het partijbureau van Groen! via e-mail was verstuurd. 'Die mail is verstuurd vanop de laptop van mijn vriendin, die voor Groen! werkt. We waren op dat moment toevallig op het partijbureau. Verder moet daar niets achter gezocht worden'.

Aangeboden door onze partners