'Gouden parachute van 530.000 euro voor José Happart'

Bron © belga

Foto: belga

BRUSSEL - De voormalige voorzitter van het Waals parlement, José Happart (PS), zou de voorzittersstoel verlaten met een vergoeding van 530.000 euro. Dat melden dinsdagavond RTBF en RTL-TVI. Het bedrag is evenwel nog niet officieel bevestigd.

Happart zou genieten van een vertrekvergoeding van 530.000 euro, verdeeld over 48 maanden, en twee voltijdse en een halftijdse medewerker. Het principe van een vertrekvergoeding is wettelijk en komt toe aan elke parlementariër.

Maar de omvang van deze 'gouden parachute' is zo groot, dat de nieuwe parlementsvoorzitter Emily Hoyos (Ecolo) -met de steun van de vier partijen in het Waals parlement- beslist heeft de betaling van een deel van de vergoeding op te schorten. Dit in afwachting van juridische argumenten om de vertrekvergoeding naar beneden te herzien.

Ook een deel van de opstapvergoeding van andere parlementsleden die een bijzondere functie uitoefenden en in soortgelijke omstandigheden vertrokken zou ingehouden zijn. Er is juridisch advies ingewonnen over de zaak.

Voor de micro’s van RTBF en RTL-TVI verwonderde Happart zich over de polemiek. Hij stelt dat de vertrekvergoedingen sociale verworvenheden zijn. 'Die beslissingen werden genomen voor mijn tijd', zegt hij.

Door svh
AANGERADEN