Nog tot april bouwvergunning nodig voor carport of duiventil

Bron © belga
BRUSSEL - Zeker tot 1 april volgend jaar is er nog een bouwvergunning nodig voor kleine constructies zoals een carport, duiventil of veranda. De vorige Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open VLD) wou de vergunning hiervoor afschaffen tegen 1 september. Melden aan de gemeente zou dan volstaan. Maar volgens huidig minister Philippe Muyters (N-VA) was die timing niet haalbaar.

De kwestie kwam vrijdag aan bod in het Radio1-programma Peeters & Pichal. Het afschaffen van de bouwvergunnig voor kleine constructies is een onderdeel van het nieuwe decreet op de ruimtelijke ordening.

Voormalig minister Van Mechelen mikte op 1 september voor de invoering van de zogenaamde meldingsplicht, maar de nieuwe Vlaamse regering heeft het uitvoeringsbesluit hierover nog niet goedgekeurd. Volgens het kabinet-Muyters hebben zowel de Vlaamse overheid als de gemeenten zelf meer voorbereidingstijd nodig.

'Te optimistisch'
 
Muyters vreest dat zijn voorganger wat te optimistisch is geweest. "Ik ga een beetje voorzichtig zijn, maar ik denk dat de politici een beetje te ambitieus zijn geweest met het oog op de verkiezingen net voor de vakantie", zei zijn woordvoerder bij Peeters & Pichal. 
      
Dirk Van Mechelen, nu Vlaams parlementslid, reageert 'verbolgen'. Volgens hem kon het bewuste uitvoeringsbesluit al lang door de nieuwe Vlaamse regering zijn goedgekeurd. 'Stellen dat de meldingsplicht niet kan worden ingevoerd voor 1 april 2010, is nonsens. De meldingsplicht mag geen aprilgrap worden', besluit hij.
Door kld
AANGERADEN