Vlaanderen start pas in 2011 met inning verkeersbelasting

Bron © belga
Vlaanderen zal pas op 1 januari 2011 de eigen verkeersbelasting innen. Dat heeft Vlaams minsiter van Financiën Philippe Muyters (N-VA) dinsdag gezegd in het Vlaams parlement. Muyters’ voorganger Dirk Van Mechelen (Open Vld) schoof begin dit jaar 2010 naar voren. De nieuwe Vlaamse regering wil echter meer tijd nemen om technische problemen te voorkomen.

De verkeersbelasting is een gewestbelasting. Maar tot op vandaag staat de federale overheid in voor de inning ervan. De overdracht van de federale naar de Vlaamse administratie was jarenlang voorwerp van overleg. Meer dan tweehonderd ambtenaren moeten immers mee overstappen.

Dat proces is intussen al een tijdje afgerond. In het voorjaar zei toenmalig minister Van Mechelen dat Vlaanderen in 2010 zelf de verkeersbelasting zou kunnen innen.

In het nieuwe Vlaams regeerakkoord is sprake van januari 2011. De Vlaamse regering wil immers zeker zijn dat er geen technische obstakels opduiken. Een nieuw computerprogramma bij de belastingdienst zorgt er dit jaar voor dat de inning van de onroerende voorheffing vertraging oploopt.
 

Door bvb
AANGERADEN