Stappen bij Grondwettelijk Hof niet uitgesloten

Bron © belga
NAMEN -

Onaanvaardbaar. Zo bestempelt de Franstalige minister voor het Leerplichtonderwijs Marie-Dominique Simonet (CDH) de stemming in het Vlaams parlement van het decreet dat Vlaanderen bevoegd maakt voor de inspectie van de Franstalige basisscholen in de faciliteitengemeenten. Simonet gaat de regering van de Franse gemeenschap voorstellen naar het Grondwettelijk Hof te stappen tegen het decreet.

 "De stemming brengt op een unilaterale wijze de rechten van de Franstaligen in gevaar om de in de rand over onderwijs te beschikken waarvan de pedagogische aspecten worden gecontroleerd door de Franse gemeenschap", stelt de CDH-minister woensdag.

Simonet benadrukt dat de bevoegdheid van de Franstaligen om de scholen in de faciliteitengemeenten te controleren expliciet voorzien is in een bijzondere wet. Vlaanderen kan dit niet unilateraal terugdraaien, meent ze.

Ook het Franstalige parlementslid Christian Van Eyken (UF) - de enige die het decreetvoorstel van N-VA-fractieleider Kris Van Dijck niet goedkeurde - sluit stappen bij het Grondwettelijk Hof niet uit.

'Slecht signaal'

Ecolo-fractieleider in het parlement van de Franse gemeenschap Marcel Cheron wil dat de Franstalige partijen overleg plegen. Cheron bestempelde de stemming in het Vlaams parlement als een slecht signaal, vooral op een moment dat de communautaire dialoog weer op gang moet worden getrokken. Hij stelde dan ook voor om met de vier Franstalige partijen rond de tafel te gaan zitten en uit te maken welk antwoord moet worden geboden op de Vlaamse démarche.

Vlaamse eindtermen

Door de goedkeuring van het decreet zullen de Franstalige basisscholen in de faciliteitengemeenten aan de Vlaamse eindtermen moeten voldoen. Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) zei al dat de scholen in hun contacten met de Vlaamse onderwijsinspectie een beroep kunnen doen op "de normale regeling voor de faciliteitengemeenten".
 

Door loa
AANGERADEN
Meest recent