‘Van Vlees en Bloed’ wint de Ha! van Humo

© vrt

De Ha! van Humo gaat in 2009 naar de zevendelige dramareeks ‘Van Vlees en Bloed’ van Tom Van Dyck en Michiel Devlieger. De prijs van het weekblad bestaat uit een trofee en 5.000 euro. Dat meldt Humo maandag.

llo

‘Van Vlees en Bloed’, dat op nieuwjaarsdag van start ging op Eén en Vlaanderen meteen in de ban had, was volgens Humo een evenement in de ouderwetse betekenis van het woord: het was televisie waar men voor thuis bleef.

‘De begintitels waren op zich al een onderscheiding waard: nagenoeg glamoureuze beelden toonden in close-up dagdagelijkse handelingen van slagers’, aldus het weekblad. Het programma was volgens de redactie van Humo over de hele lijn een meesterwerk, van het scenario over de muziek en de beeldvoering tot het acteerwerk. 'Briljante cast'

‘De hele cast was zonder meer briljant, hier was een ensemble aan het werk dat het naturel heruitvond en tegelijkertijd begrippen lanceerde die algauw een eigen leven gingen leiden: de bospoeper, de kreet ‘Ik zen nogal ne kèrel, hé!'. Het herkenbare wel en wee van de Van Genechtens, onder het al dan niet wakende oog van de oermoeder, was volgens Humo bijna archetypisch Vlaams, maar dan subtiel buiten de lijntjes gekleurd zodat het surrealisme het realisme voortdurend grijnzend over de schouder keek. ‘Prachtserie!’, besluit Humo.

LEES OOK