K.U.Leuven geeft broers Dardenne een eredoctoraat

Bron © belga
LEUVEN - De K.U.Leuven kent een eredoctoraat toe aan de Waalse cineasten Jean-Pierre en Luc Dardenne. De eredoctoraten staan dit jaar in het teken van het kind, een centraal thema in de sociaal geëngageerde films van de broers. Ook VN-gezant Radhika Coomaraswamy en de hoogleraren Christopher Colclough (Universiteit Cambridge), Giacomo Rizzolatti en Vittorio Gallese (Universiteit Parma) worden gelauwerd.   

Jean-Pierre en Luc Dardenne zijn bekend om films zoals Rosetta (1999) en L'Enfant (2005) die beiden bekroond werden met de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Ze ontvangen een eredoctoraat 'omdat hun films op een zeer sterke en onontkoombare manier de werkelijkheid van het kind tonen'. 'Hun films zijn realistisch en hard, maar in wezen ook optimistisch en uitgesproken humanistisch, een cinema van hoop op menselijkheid', aldus een mededeling van de KUL. 

Radhika Coomaraswamy (Sri Lanka) is Speciaal Vertegenwoordiger van de VN Secretaris-Generaal voor Kinderen in Gewapende Conflicten en voorvechtster van mensenrechten, in het bijzonder de rechten van kinderen en vrouwen in conflictsituaties. Haar persoonlijke actie heeft bij de leden van de VN-Veiligheidsraad geleid tot bewustwording van de problematiek van seksueel geweld als oorlogswapen. 

Prof. Christopher Colclough zoekt als onderwijsspecialist naar systemen waarbij kinderen van onderwijs kunnen genieten en later hun plaats vinden in het economisch systeem.

De fysiologen Giacomo Rizzolatti en Vittorio Gallese krijgen een eredoctoraat omdat hun bevindingen in verband met het spiegelneuronensysteem een revolutie betekenden in de ontwikkelingspsychologie.

De eredoctoraten worden uitgereikt op het patroonsfeest van de universiteit op 2 februari. 
 

Door loa
Meest recent