Servië klaagt Kroatië aan voor genocide

Servië zal voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag Kroatië aanklagen voor genocide. Dat heeft de Servische president Boris Tadic aangekondigd tijdens een televisie-interview.

loa

Tadic vertelde aan de openbare omroep RTS dat Servische juristen een klacht voor de hoogste gerechtsinstantie van de VN hebben voorbereid. Het beschuldigt zijn buurland van oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië (1991-1995). Servië legt Kroatië volkerenmoord ten laste. De voorbereidingen voor de klacht zouden midden december zijn afgerond.

Eerder had Kroatië in Den Haag al een klacht ingediend tegen Servië. Die klacht dateert van 1999, maar het Internationaal Gerechtshof besliste pas in 2008 dat het die zaak ook zou behandelen. Zagreb beschuldigt Belgrado van etnische zuiveringen en volkerenmoord. De Servische klacht zou een tegenreactie zijn.

De Europese Unie en de VS hadden Servië gevraagd af te zien van een tegenklacht, om de gespannen situatie tussen de twee buurlanden niet aan te scherpen.

De burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië brak uit in 1991, nadat Kroatië had aangekondigd zich van de rest van Joegoslavië af te willen scheiden. Gesteund door Belgrado, riepen de Serviërs zelf ook hun onafhankelijkheid uit, waarbij meteen ook een deel van het Kroatische grondgebied werd opgeëist.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten