Baggeraar Jan De Nul haalt contract in Irak binnen

Bron © belga
Jan De Nul, de grootste baggeraar ter wereld, heeft het contract ondertekend voor de uitdieping van de haven van Umm Qasr in Irak. Dat heeft de groep uit Hofstade bij Aalst bekendgemaakt.

De baggeraar gaat er de haven van Umm Qasr uitdiepen tot -12,5 meter. Umm Qasr is gelegen aan de zuidelijkste tip van Irak, vlakbij de grens met Koeweit. Het is de poort van Irak naar de Perzische Golf en de Iraakse levensader voor import van stuk- en bulkgoederen. Door de jaren is de haven grotendeels dichtgeslibd.

Het contract heeft een waarde van 52 miljoen euro en zal gedurende acht maanden werk bieden aan een kleine en middelgrote sleephopperzuiger. Er zullen een honderdtal mensen werken, van wie de helft Belgen. Opdrachtgever is de General Company for Ports of Iraq.

Extreme aandacht is verleend aan de veiligheid van bemanning, staff en schepen, aldus Jan De Nul Groep. "Het valt er goed mee", aldus Wim Dhont, regiomanager voor Jan De Nul. "We hebben ons wel op alle mogelijke scenario’s voorbereid". Er zullen onder meer veiligheidsagenten aanwezig zijn, maar wel ’low profile’.

Het is de eerste keer dat De Nul in Irak werkt. "De toestand is er veel beter dan enkele jaren geleden. En het is niet slecht om overal schepen aan het werk te hebben", aldus nog Dhont.
De Nul is goed vertrouwd met de regio. Het baggerde al in Iran en heeft momenteel contracten in onder meer Oman en Qatar.

Door bvb
AANGERADEN