Getatoeëerde varkens van Delvoye leiden tot polemiek in Nice

De Belgische plastische kunstenaar Wim Delvoye zorgt voor ophef in Nice. Sinds vrijdag loopt in het museum voor moderne en hedendaagse kunst van de Zuid-Franse stad een tentoonstelling van Delvoye die onder meer zeven getatoeëerde varkens opvoert.

bvb

Volgens de regionale krant Le Progrès nemen verdedigers van dierenrechten aanstoot aan de opvoering van dieren als objecten. De varkens werden door Wim Delvoye gekweekt op een boerderij nabij Peking. Het opzet zorgde elders reeds voor ophef.

Dierenrechtenactivisten in Nice zien graten in de aanpak van Delvoye. "De artiest gebruikt het dier alsof het een simpel object is. De pijn van de tatoeage, onder lichte narcose, vraagt de terugtrekking van de varkens", laat Didier Le Gall, vicevoorzitter van de Mouvement Ecologiste Indépendant (MEI), in de krant optekenen.

"Deze varkens zijn gered van de agrovoedingsindustrie en werden verdoofd om te worden getatoeëerd. Hoewel de stap van de kunstenaar als hinderend en provocerend kan aanzien worden, dient hij het debat over de vraag naar het gebruik van dieren", stelt het museum op zijn website.

LEES OOK

Nu in het nieuws