Parket vraagt opschorting van straf voor Saskia De Coster

© belga

Het Brusselse parket heeft donderdagnamiddag een opschorting van straf gevraagd voor Saskia De Coster (34). De schrijfster had in naam van Noël Devisch, ere-voorzitter van de Boerenbond, een lezersbrief gestuurd naar de krant De Standaard waarin ze felle kritiek uitte op Piet Vanthemsche, de huidige Boerenbond-voorzitter.

svh

De zogenaamde lezersbrief kwam er als reactie op een opiniestuk van Vanthemsche dat op 18 september 2008 verscheen. Daarin verdedigde Vanthemsche de vleesconsumptie en -productie. De Coster schreef een brief waarin ze Vanthemsche verweet dubbelzinnig te zijn en voorwendselen te gebruiken. Ze ondertekende het stuk met de naam Noël Devisch.

Het stuk maakte ophef maar al snel bleek dat Devisch niets met de lezersbrief te maken had. De Coster stapte zelf naar de politie en bood haar excuses aan. Dat was voor het parket aanleiding om genoegen te nemen met een opschorting. Devisch, die zich burgerlijke partij had gesteld, eiste bij monde van zijn advocate een schadevergoeding van 2.500 euro omdat hij nog steeds met de brief zou geconfronteerd worden.

De advocaat van De Coster, Wim Bollen, vroeg ook om de opschorting. Volgens hem was de brief een uit de hand gelopen grap. 'Uit de inhoud van de brief bleek voldoende dat die niet van Noël Devisch kon zijn', zei hij. De advocaat wees er ook op dat de schrijfster al 600 euro heeft betaald aan Devisch. De rechtbank doet uitspraak op 30 maart.

Aangeboden door onze partners