REACTIES. Oppositie reageert verdeeld

Bron © belga
'De Vlaamse regering heeft beslist om niet te beslissen en koopt daarmee tijd die er niet is.' Dat zegt oppositiepartij Open VLD. 'Kris Peeters schuift de hete aardappel opnieuw voor zich uit', stellen de Vlaamse parlementsleden Dirk Van Mechelen en Annick De Ridder. Oppositiepartij Groen! is naar eigen zeggen verheugd dat de Vlaamse regering principieel voor een tunneloplossing kiest.

'Gisteren liet Kris Peeters nog optekenen dat de tijd van studeren voorbij was en minder dan 24 uur later kondigt hij aan dat de Vlaamse regering een nieuwe studie bestelt. Qua bochtenwerk kan dat tellen', vindt De Ridder. 'Het is duidelijk dat het nieuwe studiewerk de fundamentele tegenstellingen binnen de Vlaamse regering moet camoufleren.'

Van Mechelen merkt op dat de tunnelvariant al twee keer is onderzocht. 'De Vlaamse regering gaat nu voor de derde keer onderzoeken wat al door twee studies als financieel en technisch onhaalbaar werd bestempeld', luidt het. De Ridder stelt zich ook vragen bij het werk dat de zeven werkgroepen die in oktober van start gingen, hebben verricht. Ze wil dat die nog deze week verslag uitbrengen aan het Vlaams parlement.

Groen!

"Een opsteker voor de democratie en voor alle actiegroepen", luidt het bij de groenen. Al is een principiële nog geen werkelijke keuze, waarschuwen ze. Dat er nog geen definitieve beslissing is genomen, doet de onzekerheid voor de Antwerpenaar verder aanslepen, wat niet te rijmen valt met de "duidelijke" uitslag van het referendum. Groen! eist dat de minister-president in het Vlaams parlement woensdag uitsluitsel biedt.

"Met de drie straffe voorwaarden die gesteld worden aan de tunnelvariant, is de Lange Wapper nog steeds niet begraven", aldus Antwerps gemeenteraadslid en senator Freya Piryns. Ze hoopt dat de principiële beslissing meer is dan een glijmiddel van Peeters om burgemeester Janssens over de brug te krijgen.

Groen! is wel blij met de vele toezeggingen in het kader van het Masterplan 2020 rond meer openbaar vervoer, fietspaden en binnenvaart. "Veel van deze projecten waren echter al eerder opgenomen in Toekomstvisie 2020, de plannen van de Lijn of in het vorige Masterplan", luidt het. Toch vindt Groen! het positief dat de regering Peeters er zwaar de nadruk blijft op leggen.

Door hrt, fdb
AANGERADEN