Lippens herverkozen bij GBL

© photo news

Albert Frère heeft op de aandeelhoudersvergadering van zijn holding GBL het bestuursmandaat van Maurice Lippens fel verdedigd. Ondanks het verzet van kleine aandeelhouders haalde Lippens het met 99,82% ja-stemmen.

nta, wdp

Frère nam tijdens zijn speech voor de aandeelhouders met krachtige stem en veel nadruk de verdediging van de verguisde Lippens op zich. Hij maakte duidelijk dat de Fortis-affaire wat hem betreft geen enkele invloed hoeft te hebben op het bestuur van GBL.

'Een aantal aandeelhouders hebben ons geschreven om ons te melden dat ze het niet eens zijn met de verlenging van het mandaat van Maurice Lippens, en zulks om redenen die vreemd zijn aan GBL en waarover ik mij hier niet wens uit te spreken', zei Frère.

'Persoonlijk ben ik, bovenal, zeer te spreken over de bijdrage van Maurice Lippens aan de werkzaamheden van de Raad (...) Maurice Lippens is een toegewijde, bekwame en verantwoordelijke bestuurder, die ook zijn opdracht als voorzitter van het benoemings- en remuneratiecomité uitmuntend vervult. Het is op grond van deze criteria dat de verlenging van zijn mandaat wordt voorgesteld.'

Stemming

De herbenoeming van Lippens bleek uiteindelijk slechts een formaliteit: hij kreeg 99,82% van de aandeelhouders achter zich, waardoor zijn mandaat met drie jaar verlengd wordt.

Toch bleek duidelijk dat Lippens alleen benoemd werd bij de gratie van de grote aandeelhouders. Van de 224 aandeelhouders in de zaal - voornamelijk kleine beleggers - stemden er slechts vier voor de verlenging.

Vergoeding

Tijdens de vergadering raakte ook bekend dat Lippens vorig jaar 62.500 euro opstreek als vergoeding voor zijn bestuursmandaat bij GBL.

Albert Frère verdiende vorig jaar 3,9 miljoen euro voor zijn werk als voorzitter en CEO van de holding. Dat bedrag bestond uit een vaste vergoeding van 2,5 miljoen, een variabel loon van 0,4 miljoen en 1 miljoen euro aandelenopties.

Frère heeft ingeleverd tegenover 2008, toen hij bij GBL 4,3 miljoen euro verdiende.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten