CD&V-senator Tony Van Parys stapt uit de politiek

© rr

Ook CD&V-senator en gewezen minister van Justitie Tony Van Parys (59) stapt uit de nationale politiek. Hij is geen kandidaat op 13 juni voor de federale verkiezingen en zegt 'plaats te willen ruimen voor een jonge en nieuwe generatie'. Maar het lijkt er sterk op dat hij er de brui aan geeft omdat hij, door de komst van Rik Torfs, niet meer zeker was van een verkiesbare plaats op de senaatslijst.

llo

Partijvoorzitster Marianne Thyssen heeft dit weekend de grootste moeite om haar senaatslijst rond te krijgen. Sinds de komst van Rik Torfs stond het vast dat een grote naam bij CD&V zou sneuvelen. Vrijdagavond is Hugo Vandenberghe nog opgevist. Volgens de partij is Van Parys ook 'ontgoocheld over het uitblijven van communautaire doorbraken'. Het was ook de verwachting dat hij op 13 juni een verkiesbare plaats zou krijgen op de CD&V-senaatslijst. Maar de Gentse politicus heeft aan zijn partij 'de voorbije dagen' laten weten dat hij uit de nationale politiek stapt en plaats wil maken voor nieuwe gezichten. Vorige week zei hij nog in een interview dat hij zich heeft verzoend met zijn rol in de Senaat. Hij zei toen dat nog niet is uitgemaakt welke plaats hij krijgt, maar liefst zou hij op de senaatslijst staan. 'De komende vier jaar zal er hopelijk erg veel institutioneel werk zijn in het parlement en daarin heeft de Senaat dan een bijzondere rol; ik denk dat mijn bijdrage daar het grootst kan zijn. Maar de kamerlijst kan ook', liet hij toen nog optekenen. Sinds 1985 zetelt hij in het federale parlement voor de toenmalige CVP en later voor de CD&V. Twaalf jaar geleden volgde hij Stefaan De Clerck op als minister van Justitie nadat De Clerck zijn ontslag had ingediend na de ontsnapping van Marc Dutroux.

Van Parys is ook advocaat aan de Gentse balie en zetelt al meer dan 25 jaar in de Gentse gemeenteraad. Sinds 2007 zetelde de justitiespecialist van de Vlaamse christendemocraten in de Senaat.

Lees ook

Nu in het nieuws